Työntekijätarina

Kaisa Heikkinen, rakennuttaja

Aloitin Kuopion Energialla määräaikaisena työmaavalvojana keväällä 2019. Opintoni olivat opinnäytetyötä vaille taputeltu, kun törmäsin koulutustani vastaavaan avoimeen työpaikkaan. Houkutteleva tehtävä ja paikallisuus saivat minut hakemaan työtä. Ajattelin, että mikäli hyvin kävisi, saisin paikan vakaassa yrityksessä ja työt pysyisivät kotikaupungissani. Yllätyin suuresti, kun sain kutsun haastatteluun.

Vaikka ympäristötekniikan insinöörin opintoni käsittelivät enemmän vesihuoltoa, koin kaukolämmön mielenkiintoisena tilaisuutena uuden oppimiselle. Jotain tuttuakin uudessa työssä oli, sillä harjoittelussa silloisella Jyväskylän Energialla olin jo päässyt työmaavalvojan hommiin. Energia-alaan sain innostavan ja inspiroivan ensikohtaamisen.

Toiveeni vakituisesta työstä rakkaassa kotikaupungissa alkoi toteutua. Määräaikaista työsuhdettani jatkettiin ensin uudella määräaikaisella sopimuksella, kunnes vuoden sisään pääsin jo nykyiseen työhöni, kaukolämmön rakennuttajaksi. Opinnäytetyön tein töiden ohessa loppuun ja valmistuin ympäristötekniikan insinööriksi helmikuussa 2020.

Työhöni kuuluu kaukolämpötyömaiden valvominen alusta loppuun: suunnittelusta ja lupaprosesseista aina rakennetun alueen tarkistamiseen asti. On motivoivaa katsoa työmaan reunalla, kun hankkeet edistyvät. Erityisesti lopputarkastus on miellyttävä, kun näkee, että entinen työmaa on maisemoitu lähes huomaamattomiin. Siinä ikään kuin näkee oman työnsä jäljen, vaikka se onkin piilossa maan alla.

Rakennuttajan työ vaatii ennen kaikkea kärsivällisyyttä. Vuodessa työpöydälläni on 60–80 kaukolämpöliittymää, joista kymmenen voi hyvinkin olla yhtä aikaa käynnissä. On siis maltettava aina välillä pysähtyä katsomaan kokonaisuutta ja ennakoida tulevaa, että paketti pysyy kasassa. Hyvistä yhteistyötaidoista on myös paljon apua, sillä arkeeni kuuluu aikatauluttamista ja asioiden sumplimista monien eri tahojen kanssa.

Työtehtäväni ovat laajentuneet huomattavasti siitä, kun aloitin rakennuttajana. Mielenkiinto tehtävään onkin säilynyt hyvin, kun on päässyt jatkuvasti oppimaan uutta. Myös aikaisemmasta työkokemuksesta kaupan alalta on ollut yllättävän paljon hyötyä mm. varastonhallinnassa, materiaalitilauksissa ja asiakaskohtaamisissa. On mukavaa, että vastuun lisäännyttyä olen saanut erilaista sisältöä työpäiviini.

Parasta työssäni onkin vaihtelevuus. On virkistävää päästä osallistumaan monenlaisiin hankkeisiin, isoista kaukolämpöverkoston saneerauksista pienempiin omakotitaloliittymiin. Koneen äärestä on myös mukava lähteä välillä käymään työmaalla, jossa tapaa sekä vanhoja tuttuja että uusia kasvoja.

Kuopion Energialla on mielestäni moni asia tosi hyvin ja työntekijöistä pidetään hyvää huolta. Sen lisäksi, että perusasiat ovat kunnossa, täällä ollaan joustavia työaikojen ja lomien suhteen. Töihin on mukavaa tulla, kun on hyvä ja turvallinen ilmapiiri. Täällä kyllä uskaltaa avata suunsa, vaikkei samaa mieltä olisikaan. Yksin ei myöskään tarvitse kärvistellä vaikeiden työjuttujen kanssa, vaan aina saa apua, kun pyytää.