Kaukolämmön suunnittelun dokumentit ja ohjeet

Tältä sivulta löydät ohjeet mm. kaukolämmön nousukulman asentamiseen, teknisen tilan suunnitteluun ja laitteiden sijoitteluun sekä reittiavainjärjestelmän toimintaperiaatteen sekä muuta tärkeää tietoa kaukolämmityksen rakentamiseen liittyen.

Talojohto yhdistää kiinteistön kaukolämpöverkkoon

Kaukolämmön liittymismaksu sisältää talojohdon rakentamisen kaivuu- ja peittotöineen. Talojohtoreitin maatäyttöjen on oltava valmiit ja reitin on oltava esteetön.

Johto rakennetaan yleensä, kun lämmöntoimitus on ajankohtainen. Samaan kaivantoon voidaan asentaa ennakkosopimuksesta myös muita johtoja tai kaapeleita maksamalla osuuden maanrakennustöistä. Kaivannon syvyys on n. 85 cm ja leveys n. 100 cm.

Nousukulma ja mittariosa

Vesi- ja viemäritonttijohdot sekä kaukolämmön nousukulma asennetaan perustusvaiheessa. Siistin lopputuloksen kannalta vesi- ja kaukolämpömittausten sijoituksessa kannattaa noudattaa annettuja mittoja, sillä ne tulevat samoille seinäkannakkeille.

Teknisen tilan suunnitteluohje

– Lattian pinta-ala min. 2,0 m²
– Lyhimmän seinän pituus 1,2 m
– Huoltotila lämpömittauksen edessä 1,0 m
– Huoltotila sähkömittauksen edessä 0,8 m
– Tila on varustettava lattiakaivolla ja ilmanvaihdolla.

Esimerkki laitteiden sijoittelusta

1. Lämmönjakokeskus
2. Sähköpääkeskus ja -mittaus
3. Antenni- ja puhelinjakorasia
4. Kaukolämpö- ja vesimittarit
5. Avainsäilö

Pääsy tekniseen tilaan

Teknisen tilan lukituksessa käytetään ns. reittiavainjärjestelmää. Järjestelmän ansiosta mittareiden huolto ja luenta tapahtuvat sujuvasti ja asumista häiritsemättä. Avain laitetaan säilöön esim. kaukolämmön käyttöönotto-tarkastuksen yhteydessä ja lukitaan Kuopion Energian putkilukolla.

Rakentaja asentaa toimittamamme putkimallisen avainsäilön seinään teknisen tilan oven viereen ulkoverhouksen teon yhteydessä.

Teknisen tilan lukko sarjoitetaan niin, että sen avain ei käy muihin tiloihin.

K1/2021 on julkaistu! Muutoksena edelliseen on kaukolämmön tulolämpötilan mitoitusarvon pudottaminen 115 celsiusasteesta 90 celsiusasteeseen. Muuttuneita määräyksiä ja ohjeita voi soveltaa välittömästi, mutta viimeistään 1.1.2022 jälkeen käynnistyvissä uusissa suunnittelukohteissa ja 1.5.2022 jälkeen tapahtuvissa lämmönjakokeskusten toimituksissa.