Asiakastarina Saarijärventie 13

Taloyhtiölle säästöä älykkäästä lämmönsäädöstä

Taloyhtiö kiinnostui älykkäästä lämmönsäädöstä, kun sen noin 20-vuotias lämmönjakokeskus alkoi olla käyttöikänsä päässä. Taloyhtiön puheenjohtaja Urpo Hirvonen kiittää isännöitsijä Sirpa Ihanusta, joka oli tarttunut aiheeseen Kuopion Energian esitteestä.

– Nykyaikaisilla laitteilla saadaan taloyhtiölle säästöä. Tässä maailmantilanteessa energiansäästö on entistä tärkeämpää, Sirpa Ihanus toteaa.

Kuopion Energia ei tarjonnut ainoastaan energiatehokasta teknistä kokonaisratkaisua lämmitykseen, vaan myös edullisen vaihtoehdon sen rahoittamiseen. Uutta lämmitysjärjestelmää maksetaan erissä kuukausittain viiden vuoden ajan. Rahoitusmalli jätti taloyhtiölle varaa muihinkin välttämättömiin uudistuksiin.

– Hankintaa ei ollut vaikeaa esittää taloyhtiön yhtiökokoukselle. Siitä ei edes äänestetty, päätös meni sukkana pussiin, Urpo Hirvonen toteaa tyytyväisenä.

– Nyt on nykyaikaiset vehkeet viimeistä huutoa. Tulee säästöä ja saadaan ‘mutun’ tilalle faktatietoa lämpötiloista ja kulutuksesta.

Sääennusteet avuksi lämmönsäätöön

Sekä isännöitsijä Ihanus että Urpo Hirvonen tietävät, että kerrostalossa voi olla haastavaa vastata jokaisen asukkaan toiveisiin asunnon lämpötilasta. Ongelmia on ollut etenkin syksyisin ja keväisin, kun kaukolämpöjärjestelmä on reagoinut muuttuviin ulkolämpötiloihin muutaman päivän viiveellä.

Nyt uusi energiatehokas järjestelmä osaa hyödyntää sääennusteita ja ennakoida lämmöntarvetta. Kuopion Energian kaukolämmön palveluvastaava Antti Lappalainen muistuttaa, että kun patteriverkoston lämpötilaa voidaan ohjata ennakoidusti, se osaltaan ehkäisee ylilämmittämistä. Näin syntyy säästöä asumismukavuudesta tinkimättä.

Kymmenen prosenttia pois energiakuluista

Lämmityskulut muodostavat merkittävän osan taloyhtiön kuluista. Kuopion Energia on arvioinut, että uusi tekniikka mahdollistaa niissä noin 10 prosentin säästön Saarijärventie 13:n kaltaisessa kerrostalokohteessa.

– Taloyhtiön asukkaat voivat sopia riittävästä sisälämpötilasta, jota voidaan nyt etäkäytöllä hallita. Tässä on tilaisuus säästää rahaa, palveluvastaava Antti Lappalainen sanoo.

Taloyhtiön puheenjohtajana Urpo Hirvonen on erityisen tyytyväinen huoneistokohtaisista lämpötilan antureista. Ne kertovat kultakin hetkeltä oikeat lukemat jokaisesta asunnosta.

– Nyt on dataa siitä, onko jossakin asunnossa kylmä, lämmin vai siltä väliltä, hän sanoo.

VÄPPI-sovelluksesta isännöitsijän on helppo seurata koko talon energiankulutusta ja verrata sitä edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

– Kun dataa kertyy, voidaan ruveta tehostamaan energiankäyttöä, Hirvonen suunnittelee.

Ota äly käyttöön