Asiakastarina

Kuopion kirjasto ja museo

Kuopion museon peruskorjauksen ja laajennuksen yhteydessä löytyi yhteinen jäähdytysratkaisu museolle ja kirjastolle. Kaukolämpöverkkoon kytketty Kiertokylmä-kiinteistöjäähdytys viilentää sisäilman kesäisin ja kerää hukkalämmön uusiokäyttöön kaukolämpöverkkoon. Innovatiivinen jäähdytysratkaisu on ensimmäinen laatuaan Kuopion kaupungin rakennuskohteessa.

Suomessa jäähdytyskausi ajoittuu toukokuun loppupuolelta syyskuun alkuun saakka. Erityisesti helteiden aikaan jäähdytyksellä varmistetaan viihtyisä kokemus kirjaston ja museon kävijöille sekä henkilökunnalle. Kesällä sisälämpötilan kohotessa tukaliin lukemiin, saadaan jäähdytyksellä lämpötila laskettua miellyttäväksi.

– Suunnitteluvaiheessa vertailimme erilaisia ratkaisuja, ja Kiertokylmä-kiinteistöjäähdytys osoittautui kohteeseen soveltuvimmaksi elinkaarikustannusten, energiatehokkuuden ja paikallisuuden näkökulmista. Tilat ovat aktiivisessa käytössä myös kesäaikaan, jolloin jäähdytykselle on tarvetta, Kuopion Tilapalveluiden kiinteistötekninen asiantuntija Hannu Kosonen kertoo.

Edullista jäähdytystä hukkalämmön talteenotolla

Jäähdytysratkaisu on toteutettu kirjaston kellariin asennetulla lämpöpumpulla, jonka avulla kiinteistöstä kerätty hukkalämpö palautetaan uusiokäyttöön kaukolämpöverkkoon. Jäähdytetty ilma siirtyy kirjaston lukusaleihin ilmanvaihdon välityksellä. Museon ja kirjaston toiminnot yhdistävän rakennushankkeen yksi tavoite oli energiaviisaiden ratkaisujen tekeminen.

– Jäähdytyksen energiankulutus on varsin maltillinen verrattuna talvikuukauden lämmitykseen tarvittavaan energiaan. Karkeasti laskettuna Kiertokylmä-kiinteistöjäähdytyksellä toteutettu jäähdytys vie kesäkuukautena vain noin yhden kymmenesosan siitä energiamäärästä, joka menee tammikuussa museon ja kirjaston tilojen lämmittämiseen, Kosunen laskee.

Piilossa oleva laitteisto täydellinen ratkaisu arvorakennukselle

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan museorakennuksen suojelu edellytti, että julkisivu säilyy alkuperäisessä asussaan. Kiertokylmä-kiinteistöjäähdytyksen ansiosta museon julkisivu voitiin pitää koskemattomana, koska vesikatolle ei tarvinnut asentaa lauhdutinrakennelmia.

Jäähdytys takaa tasaiset lämpö- ja kosteusolosuhteet museon kokoelma- ja näyttelytiloille ympäri vuoden. Tämä on erityisen tärkeää hauraiden ja lämpötilan vaihteluille alttiiden museoesineiden säilyttämiseksi kauas tulevaisuuteen.

Toimitusvarma ja vaivaton

Kuopion Energian Kiertokylmä-kiinteistöjäähdytys soveltuu erityisesti suurille rakennuksille vaativiin rakennuskohteisiin. Kokonaisvaltaiseen palveluun kuuluu jäähdytysjärjestelmän suunnittelu, laitteiston asennus, ylläpito ja huolto. Järjestelmän toimivuutta seurataan Kuopion Energian valvomosta. Suurin haaste kiinteistöjäähdytyksen toteutuksessa oli löytää sopiva tekninen tila jäähdytyslaitteille. Sellainen löytyi kirjaston kellarista.

– Olemme tehneet sujuvaa yhteistyötä Kuopion Energian asiantuntijoiden kanssa koko rakennusprojektin ajan. Haasteellisissa tilanteissa olemme aina löytäneet ratkaisun yhdessä. Laajasta tiimistämme löytyy uskomattoman paljon osaamista, Kuopion Tilapalveluiden rakennuttaja Marko Väätäinen kertoo.

Ensimmäisen kesän aikana jäähdytyksen toimivuutta on testattu ja hienosäädetty kirjaston tiloissa.

– Suuret tilat ovat aina haastavia, sillä ne eivät viilene kädenkäänteessä. Kirjaston kävijät ja henkilökunta ovat olleet tyytyväisiä sisäilman laatuun. Seuraavan vuoden kesähelteillä päästään sitten testaamaan peruskorjatun ja laajennetun museon jäähdytyksen toimivuus, Väätäinen sanoo.