Työntekijätarina

Tiina Laitinen, kirjanpitäjä

Tulin alkujaan vuonna 2016 Kuopion Energialle suorittamaan merkonomiopintoihini kuuluvaa työssäoppimisjaksoa. Asuin entisen pääkonttorin lähellä, ja sen ohi kulkiessani tuumailin, että tuolla varmaan on myös toimisto, jossa olisi minulle sopivaa työtä. Otin yhteyttä puhelimitse ja sain paikan. Sillä tiellä olen edelleen.

Harjoittelu assistenttitiimissä poiki kesätyöpaikan asiakaspalvelusta pariksi vuodeksi ja talvikaudelle työtä iltavuorossa. Keväällä 2018 pyysin siirtoa taloushallintoon, missä tein myös jatkuvasti tuntitöitä amk-opintojen ohessa. Nyt olen valmistunut tradenomiksi ja teen kokopäiväisesti töitä kirjanpitäjänä taloushallinnossa.

Työnkuvani on siinä mielessä erilainen kuin muilla taloushallinnon tiimin tekijöillä, että minulla ei ole pysyvää vastuualuetta. Se vaihtuu sen mukaan, millainen on tarve auttaa muita. Meillä on pienehkö tiimi, jossa yritetään toimia niin, että useampi ihminen voi tehdä samoja juttuja. Silloin sijaistamiset hoituvat jouhevasti. Olenkin tehnyt tiimissämme tähän mennessä lähes kaikkia työtehtäviä: hoitanut maksuliikennettä, laskutusta, ostoreskontraa sekä pääkirjanpitoa.

Yrityksen vuosi- ja kuukausirutiinit näkyvät meillä kaikilla taloushallinnossa työrytmin kausivaihteluna. Tietyt ajat ovat aina kiireisempiä. Alkuvuosi 2020 oli erityisen vauhdikas, kun heti tilinpäätöksen jälkeen aloitimme uuden taloushallinnon järjestelmän käyttöönoton. Se työllisti minuakin, tuli tehtyä pitkiä päiviä. Kesäaika on yleensä rauhallisempaa. Silloin ehtii opetella uusia asioita ja tehdä rutiinityötä.

Parasta nykyisessä työssäni on työtehtävien tarkkuus ja vaihtelevuus. Olen itse melko tarkka luonteeltani, ja ehkä juuri siksi taloushallinto on minulle oikea ala. Työn vaihtelevuudessa hienoa on se, että saan oppia koko ajan. Uusiin tehtäviin perehtyessä löytää myös kehittämistarpeita prosesseissa. Oivaltaa, että tätähän voisi tehdä eri tavalla tehokkaammin.

Kirjanpitäjän työssä tarvitaan alaan liittyvän osaamisen, huolellisuuden ja ongelmanratkaisukyvyn lisäksi hyviä yhteistyötaitoja sekä asiakaspalveluhenkisyyttä. Pyrin palvelemaan meidän henkilöstöä sisäisinä asiakkaina yhtä hyvin kuin opin palvelemaan aikoinaan kaupunkilaisia asiakaspalvelutiimissä. Käyttäydyn kohteliaasti, vastaan nopeasti viesteihin ja puheluihin ja hoidan muutenkin työt sovitusti ajallaan. Ja jos vain ehdin ja osaan, autan, vaikka asia ei välttämättä kuuluisi suoraan minun tehtäviini.

Meidän työyhteisössä on mielestäni lämmin ja reilu tunnelma. Täällä on todella hyvä työilmapiiri! Ihmiset tervehtivät ja juttelevat rennosti toisilleen yli osastorajojen, eikä johtajien ja työntekijöiden välillä ole kuilua. Kiireisempienkin työpäivien jälkeen minun on helppo vaihtaa vapaalle. Liikunta on minun tapani rentoutua, ja siksi olen erityisen iloinen siitä, että työnantaja tukee meitä muun muassa liikuntakerhoilla ja kustantamalla osallistumisia liikuntatapahtumiin.