Työntekijätarina

Timo Koponen, sähköverkkoasentaja

Kuopion Energialla 1989 avautunut sähköverkkoasentajan paikka oli toiveideni täyttymys. Työt kotikaupungissani mahdollistivat paluun jo 6-vuotiaana aloitetun harrastuksen pariin. Sama työ ja sama harrastus ovat vieläkin iso osa elämääni. Kyllähän se jostakin kertoo.

Valmistuin ammattikoulusta sähköpuolelta 1984, minkä jälkeen aika pian sain vakituisen työn silloiselta Sähköfinneltä (nykyisin Finteco). Sähköasentajan hommat olivat kyllä koulutustani vastaavia, mutta jatkuva matkustaminen jopa 200 km päähän alkoi käymään raskaaksi eikä aikaa riittänyt tarpeeksi tärkeälle harrastukselleni, jalkapallolle.

Aloitettuani työt Kuopion Energialla vapautui kalenteriini vihdoin tilaa ja pääsin pukemaan ylleni Kings FC:n pelipaidan. Ahertamaan pääsin sekä kentällä että töissä, sillä työtehtäväni muuttuivat entisestä melkoisesti ja edessä oli paljon uutta opeteltavaa. Onneksi oppimishalu oli kova ja työkaverit ammattitaitoisia, joten perehdytys sujui sutjakkaasti.

Urani alkuvaiheessa kävin keräämässä uusia oppeja myös sähkölaitosasentajan kursseilla Mikkelissä ja Helsingissä. Lisäksi opiskelin töiden ohessa sähköasentajan ylemmän ammattitutkinnon. Tutkinto luonnollisesti laajensi osaamistani, ja sain siitä taskuuni myös sähköpätevyyden, joka mahdollisti sähkötöiden tekemisen vapaa-ajallakin. Silloin teinkin viikonloppuisin paljon lisähommia kesämökeillä ja omakotitaloilla.

2000-luvulla ei ole tarvinnut enää koulunpenkillä uutta oppia, mutta töissä sitten senkin edestä. Kun aloitin Kuopion Energialla, rakensimme tiimimme kanssa ilmajohtoja pääosin vain saaristoihin, sillä sähkönjakelun toimitusvarmuuteen panostettiin jo tuolloin. Kun saaristot olivat sähkönsä saaneet, siirryimme maakaapeleiden rakentamiseen. Kaupungin laajentuessa jatkoimme sähköverkkoa uusille rakentuville alueille.

Vuonna 2015 sähköverkon rakentaminen ulkoistettiin urakoitsijoille. Siitä lähtien olen ollut osa verkon käyttö- ja kunnossapitotiimiä, joka pitää sähköverkon kunnossa. Huollamme muun muassa sähköasemia ja muuntamoita sekä vaihdamme kerrostalojen vanhoja muuntajia turvallisempiin ja nykyaikaisempiin.

Onhan se ollut aika hienoa olla ensin rakentamassa ja sitten ylläpitämässä samaa sähköverkkoa, joka mahdollistaa, että kuopiolaisilla pysyy sähköt päällä kaikissa olosuhteissa. Vaikka työn merkityksellisyys on palkitsevaa, kyllä ne hyvät työkaverit ovat pitäneet minut täällä näin pitkään. Tämä työ vaatii hyviä yhteistyötaitoja ja joustavuutta, kun hommia tehdään aina yhdessä. Pelkillä rupattelutaidoilla ei kuitenkaan pitkälle päästä, vaan osaamista ja huolellisuutta pitää löytyä. Sähkön kanssa työskennellessä vaara on aina läsnä, joten ei voi sählätä menemään.

Yli 30 vuotta sähköverkkoasentajana samassa työpaikassa saattaa kuulostaa monesta aika tylsältä kohtalolta, mutta se on ollut kaikkea paitsi sitä. Työssäni olen aina päässyt oppimaan uutta, ja työn liikkuvuus tuo mukavaa vaihtelua päiviin. Pidän myös siitä, että pääsen tekemään töitä käsilläni.

Tekevänä ihmisenä arvostan paljon sitä, kuinka vakaa työnantaja Kuopion Energia on. Aina on töitä riittänyt ja kertaakaan ei ole tarvinnut olla pakkolomalla, mikä tuntuu olevan aika harvinaista sähköasentajien keskuudessa. Vaikka työuraa on pitkä rupeama jo takana, tänne on vieläkin mukava tulla töihin. Lähimpien työkavereiden lisäksi koko konsernissa on mielestäni rento ja avoin työilmapiiri.

Vaikka töissä on kiva olla, tarvitsee myös palautumista. Omalla kohdalla se on merkinnyt aktiivista urheilua lähinnä jalkapallon parissa, mutta myös sählyä on tullut jo 25 vuotta pelattua lähes viikoittain. Jalkapalloa potkin Kings FC:ssä aikoinaan 11 vuotta, jonka jälkeen siirryin harrastepelaamiseen ja junioreiden valmentamiseen. Kesäisin pääsen myös rauhoittumaan puutarhamökille, jossa perheen kanssa lähes asumme aina kesäkuusta elokuun puolelle asti.

Kurkista Timon työpäivään