Vaivatta verkkoon

Sähköliittymän avaaminen ja liittymäkoon muuttaminen kiinteistölle sekä liittymän purkaminen ovat vaivatonta, kun suunnitelmat tekee ajoissa. Tälle sivulle olemme koonneet käytännön ohjeita, joita noudattamalla rakennusprojektisi etenee mutkattomasti ja varmistat, että sinulla on sähköä silloin kuin sitä tarvitset.

Tee sopimus haluamastasi toimenpiteestä alla olevan sähköisen lomakkeen kautta. Muista pyytää myös kaapelinnäyttö ja varmista, että kaikki syöttökaapelit ovat jännitteettömiä ennen purun aloittamista.

Sopimuksen teko: Uusi sähköliittymä / nykyisen sähköliittymäkoon muutos / sähköliittymän purku

Siirry seuraavalle sivulle.


Aloita tästä tunnistautumalla

Kotitalouden liittäminen sähköverkkoon – toimi näin:

 1. Ota ajoissa yhteyttä sähköverkon liittymäpalveluun
  Aikaisella yhteydenotolla varmistamme työn valmistumisen suunnitellussa aikataulussa. Sähköverkon rakentaminen voi tilanteesta riippuen vaatia aikaa jopa useamman kuukauden.

  Sähköverkon liittymäpalvelu:

  020 520 03 (ma–pe klo 8–16)
  sahkoliittyma@kuopionenergia.fi

 2. Palkkaa sähkösuunnittelija ja -urakoitsija
  Tarvitset projektiisi ammattitaitoisen sähkösuunnittelijan ja -urakoitsijan. Suunnittelija määrittää tarvittavan pääsulakekoon eli liittymistehon. Samalla ratkaistaan sähköistystarpeesi ja lämmitysjärjestelmäsi. Ammattitaidolla ja harkiten tehdyn sähkösuunnitelman avulla voit pyytää vertailukelpoisia tarjouksia ja varmistaa kotisi toimivuuden ja turvallisen asumisen vuosikymmeniksi eteenpäin. Palkkaamallasi sähköurakoitsijalla tulee olla Turvatekniikan keskuksen myöntämä lupa. Tee urakkasopimus aina kirjallisena. Siinä sovitaan mm. urakan laajuudesta, tarkastuksista, takuuajasta, urakkahinnasta maksuaikatauluineen ja muutostöistä maksuperusteineen.
 3. Tee liittymissopimus kanssamme
  Ennen kiinteistön liittämistä sähköverkkoon tehdään kirjallinen liittymissopimus. Liittymissopimusta varten tarvitsemme tarkat tiedot liittymän sijainnista ja pääsulakkeen koosta. Liittymän paikan määrittämisessä auttaa asemapiirros tai haja-asutusalueella karttakopio 1:10000. Liittymän toimitusaika voidaan sopia liittymissopimuksessa. Toimitusaika riippuu liittymän sijainnista ja rakennettavan verkoston pituudesta. Sähköliittymismaksu sisältää liittymisoikeuden Kuopion Sähköverkko Oy:n sähköverkkoon. Liittymismaksulla katetaan verkoston rakentamiskustannuksia. Liittymismaksun määrään vaikuttaa liittymäkoon ohella liittymän sijainti. Liittymisjohto tonttialueella ei sisälly liittymismaksuun. Sen rakentamisesta vastaa palkkaamasi sähköurakoitsija. Huomaathan, että rakentamisen ajaksi sinun tulee tilata työmaasähkö .

Sähköliittyjän muistilista

Tutustu myös Pientalon rakentajan oppaaseen

Sähkön mittauksen yleisohjeet

Sähkö- ja/tai kaukolämpöliittymän siirto uudelle omistajalle

Kun ostat omakotitalon, paritalon tai muun rakennuksen, olemme apunasi sähköliittymän siirtämisessä rakennuksen edelliseltä omistajalta sinulle. Sähköliittymä on irtainta omaisuutta, eikä siirry uudelle omistajalle automaattisesti. Liittymän siirtämiseksi toimita asiakirjakopio tai luovutussopimus meille oheisella sähköisellä lomakkeella. Asiakirjakopiossa tulee olla kaikki sivut, allekirjoitukset ja maininta liittymän siirrosta. Kauppasumman voit halutessasi yliviivata.

Siirry tekemään luovutusopimus sähköisesti

Sähköverkkoon liittymisen vaatimat työt rakennusaikana

1. Huolehdi kaapeliojan ja liittymispisteen jatkosmontun kaivuusta

Rakentajan palkkaama sähköurakoitsija vastaa tontin rajalla sijaitsevan liittymispisteen ja siitä pääkeskukselle menevän liittymisjohdon rakentamisesta. Johto on mitoitettava ja asennettava sähköyhtiön edellyttämällä tavalla. Pienin maakaapelikoko tulee olla vähintään AXMK 4×25.

Liittymispisteen jatkosmontun sekä siitä lähtevän kaapeliojan kaivaminen ja peittäminen kuuluvat tonttialueella rakentajalle. Jatkosmonttu tulee olla valmiiksi kaivettuna ennen lopullisen liittymän asennusajankohtaa, jolloin Kuopion Sähköverkko Oy:n sähköjohto liitetään rakentajan liittymisjohtoon. Jatkosmontun suositeltu koko on 1,5m x 1m x 0,8m. Kytkennän jälkeen kaivanto tulee peittää.

2. Huolehdi kuntoon liittymisjohtojen läpivienti- ja suojaputket

Liittymisjohdon mekaanisena suojana suositellaan käytettäväksi A-lujuusluokan suojaputkea koko tontin osuudella. Putken minimihalkaisija liittymisluokissa 25A–35A on 50 mm ja suuremmilla liittymisluokilla 110 mm. Salaojaputkea ei saa käyttää kaapelin suojaputkena.

Sähköliittymiskaapelin sekä puhelin- ja antennikaapelin sokkelin läpivientiä varten tarvitaan kovasta muoviputkesta valmistetut nousukulmat. Myös maadoituskohtolenkkiä varten on asennettava läpivientiputket. Nämä ovat rakentajan vastuulla.

3. Tilaa liittymisjohdon kytkentä ja mittarointi

Kun rakennus on sähköistyksen osalta valmis, sähköurakoitsija tilaa liittymisjohdon kytkennän ja mittaroinnin. Tilauksen yhteydessä urakoitsija toimittaa Kuopion Sähköverkko Oy:lle käyttöönottotarkastuspöytäkirjan ja asemapiirroksen, josta ilmenee liittymisjohdon sijainti, pituus ja tyyppi.

Sähkötöiden turvallisuusohjeisto

Pienjänniteliittymän tekninen ohje

Kaivuohje