Työntekijätarina

Mikko Holopainen, verkkoinsinööri

Ensi kosketuksen Kuopion Energiaan sain jo pikkupoikana, kun isän mukana pääsin käymään voimalaitoksen valvomossa. Hän toimi siellä prosessinhoitajana ja ukkinikin oli voimalaitoksen turvemies 1970-luvulla. Oma tie energialaiseksi rakentui kuitenkin kesätöiden kautta.

Opiskellessani konetekniikan insinööriksi olin Kuopion Energialla neljä kesää töissä. Viimeisenä opiskeluvuotenani 2018 avautui houkutteleva mahdollisuus vastavalmistujalle. Koulutustani vastaava tehtävä avautui hyväksi todetussa työpaikassa, kun edeltäjäni yleni verkkopäälliköksi. Laitoin heti hakemuksen sisään. Onnekseni sain kutsun haastatteluihin, ja minut valittiin kaukolämmön verkkoinsinööriksi.

Työssäni vastaan kaukolämpö- ja kaukojäähdytysverkkojen käytöstä ja kunnossapidosta. Toimin myös esimiehenä verkkoryhmälle, joka ammattitaitoisesti hoitaa verkkojen kunnossapitoa käytännön tasolla. Hommaa riittää, sillä verkkoja on maan alla yli 500 kilometriä. Työnkuvani laajentuikin merkittävästi, kun aloitimme kaukojäähdytyksen. Kaukolämpöputkien rinnalla kulkee Savilahdessa nyt myös kaukojäähdytysputkia.

Suunnittelen vuotojen korjaamistöitä ja verkkojen saneerauksia sekä tiedotan asiakkaita työmaiden vaikutuksista ja töiden kestoista. Mielenkiintoinen seikka jäähdytysverkon osalta on vuotojen paikantamisen haastavuus. Kun lämpimän veden tilalla virtaa kylmä, ei lumi sula talvella vuotokohdasta. Kylmä vesi ei myöskään näy lämpökameroissa, joiden avulla tutkitaan kaukolämpöverkon kuntoa. Tällaiset uudet haasteet ylläpitävät kiinnostusta työtä kohtaan.

Verkkoinsinöörin hommat vaativat pitkäjänteisyyttä. On osattava ajatella pidemmälle tulevaisuuteen, jotta verkoista saadaan kestäviä. Osa putkista on vielä alkuperäisiä, 1960-luvulta, joten kunnossapidossa on onnistuttu. Hyvistä ihmissuhdetaidoista on myös paljon hyötyä, sillä päivittäin tulee oltua erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä. On mukava olla luomassa työilmapiiriä, jossa puhalletaan yhteen hiileen.

Parasta työssäni onkin työporukka ja -ilmapiiri, koska aina on kiva tulla töihin. Jokainen päivä on onneksi erilainen ja saan olla sekä konttorilla että työmailla. Motivaatiokin tällä alalla tulee ihan luonnostaan, kun pääsen osaltani varmistamaan lämmön jakelun kuopiolaisten koteihin. Myös onnistumiset motivoivat minua eteenpäin. On palkitsevaa, kun suunniteltu työ saadaan tehtyä aikataulussa ja tavoitteiden mukaisesti.

Työpaikkana arvostan Kuopion Energiaa, koska täällä ollaan joustavia ja suhtaudutaan positiivisesti kouluttautumiseen. Pidän itseni kehittämisestä ja haluan tulla jatkuvasti paremmaksi työssäni. Siksi minulle on tärkeää, että olen päässyt kursseille, jotka olen kokenut hyödyllisiksi. Esimerkiksi työturvallisuuden merkitys on vuosien varrella kasvanut, joten kursseja käymällä olen saanut tarpeellista tietoa tärkeästä aiheesta. Näitä tietoja jaan verkkoryhmälleni, ja näin ennaltaehkäisemme yhdessä työtapaturmia.