Työntekijätarina

Petri Pomell, controller

Valmistuin Kuopion kauppaoppilaitoksesta yo-merkonomiksi laman keskelle vuonna 1991. Koska työmarkkinat eivät vetäneet varsinkaan vastavalmistuneita, päätin jatkaa opintoja ja päädyin seuraavana vuonna Oulun yliopistoon lukemaan kauppatieteitä. Vuonna 1997 opintojen loppusuoralla hakeuduin ensimmäiseen vakituiseen työhön, taloustiimin vetäjäksi Pouttu Foodsille, Outokumpuun. Työ oli mielenkiintoista ja koulutustani vastaavaa, mutta asuin Kuopiossa ja päivittäinen matkustaminen alkoi kyllästyttämään parissa vuodessa.

Vuonna 1999 Kuopion Energialla tuli hakuun laskutusesimiehen paikka, joka tuntui kiinnostavalta. Työ liippasi riittävän läheltä osaamistani ja tehtävässä pääsin kehittämään tietojärjestelmiä. Viitisen vuotta vierähti järjestelmien kehittämishankkeiden parissa, mutta taloushallinnon työt olivat ensisijaisesti mielessä.

Kehityskeskustelussa esitin toiveen esimiehelleni, että haluaisin tehdä tulevaisuudessa enemmän taloushallinnon työtä, koska viihdyn lukujen parissa. Toiveeseeni vastattiin, ja pääsin tekemään myös kirjanpitotiimin töitä. Silloin oltiin hankkimassa budjetointijärjestelmää ja minusta tuli sen pääkäyttäjä. Samalla jatkoin edelleen laskutusesimiehenä, vastaten asiakastietojärjestelmästä ja sen kehittämisestä. Hiljalleen työni painottui yhä vahvemmin kirjanpidon puolelle. Kun vuonna 2007 sähköenergian myynti ja sähkönsiirto eriytettiin, siirryin Kuopion Energia Oy:n puolelle controlleriksi.

Controllerina hoidin Kuopion Energia Oy:n kirjanpitoa, tilinpäätöksiä ja raportointia. Vuonna 2010 siirryin kokonaan pois laskutustiimistä osaksi kirjanpitotiimiä. Nykyinen roolini on toimia kirjanpitotiimin vetäjänä. Viisihenkisen tiimimme vastuulla ovat ulkoinen ja sisäinen laskenta, talousraportointi ja verotusasiat. Palvelemme muita Kuopion Energian liiketoimintoja päivittäisissä taloushallinnon toimissa ja projekteissa.

Parasta työssäni Kuopion Energialla on se, että olen saanut molemmissa rooleissani kehittää uutta. Se on minulle homman suola. Koko 2000-luku on ollut energiayhtiölle muutosten aikaa, ja se on näkynyt minunkin pöydälläni kiinnostavina projekteina. Kehittämistarvetta ovat tuoneet esimerkiksi energialainsäädännön muuttuminen, yhtiöittämiset, isot rakennusprojektit ja järjestelmäuudistukset. Myös itsensä kehittäminen on keskiössä Kuopion Energialla. Olen suorittanut työn ohessa johtamisen erikoisammattitutkinnon ja Kauppakamarin HHJ-tutkinnon.

Viimeiset pari vuotta olen ollut mukana kehittämässä johdon raportointia. Vuosikymmen sitten business intelligence oli termi, josta juuri kukaan ei tiennyt. Nyt se on meillä arkea. Pyöritämme johdon raportointia Microsoftin Power BI:llä. Eri tietojärjestelmien tiedot on ladattu Azuren tietovarastoon, josta voimme muodostaa paljon monimutkaisempia raportteja kuin aikaisemmin. Raportit on visualisoitu Power BI:llä, ja tiedot ovat kaikkien yrityksen työntekijöiden nähtävillä sekä jatkuvasti ajan tasalla. Reaaliaikainen taloustieto tukee muun muassa johtoa päätöksenteossa ja nopeuttaa reagointia epäkohtiin.