Asiakastarina

”Energiaa voi säästää näinkin paljon!” – Älykäs lämmönsäätö palvelee Kauppakatu 3A:ssa

Älykkään lämmönsäädön piirissä olevien kuopiolaisten asuinrakennusten määrä on kasvussa. Kuopion Energian avaimet käteen -palvelulla saadaan reilusti energiansäästöä rivi- ja kerrostalokohteissa.

Kuopiolaisessa 33 huoneiston kerrostalossa, osoitteessa Kauppakatu 3A, on käytetty hieman yli vuoden ajan älykästä lämmönsäätöä. Se tarkoittaa sitä, että jokaisen huoneiston lämpötilaa on helppo valvoa, ja että järjestelmä säätää kiinteistön lämpötilaa asuntojen keskimääräisen lämpötilan mukaan. Älykäs lämmönsäätö reagoi myös sääennusteeseen ennakkoon, jolloin sisälämpötila pysyy vakaana.

”Kauppakatu 3A:ssa toteutettiin Älykäs tasalämpökeskus -tuotepaketti, jossa kiinteistön lämmönjakokeskus vaihdetaan ja anturit asennetaan asuntoihin. Kuopion Energia toteutti projektin ja Oumanin teknologiaa on hyödynnetty lämmönjakokeskuksessa. Tällä kertaa poikkeuksellisesti asiakas suunnitteli tuotteen”, kertoo Kuopion Energian asiakasvastaava Antti Lappalainen.

Kauppakatu 3A:n hallituksen puheenjohtaja ja Kuopion Granlundin liiketoimintajohtaja Jorma Kauppinen suunnitteli lämmönjakokeskuksen. Pitkän linjan LVI-ammattilaiselta se kävi käden käänteessä.

Hän innostui älykkäästä lämmönsäädöstä Kuopion Energian järjestämässä koulutuksessa. 25 vuotta vanha lämmönsäätöjärjestelmä oli muutenkin tulossa käyttöikänsä päähän.

”Markkinoilla on muitakin lämmitysjärjestelmiä, mutta halusin taloyhtiöön paikallisen lämpöyhtiön tuotteen. Kuopion Energialla on homma hallussa, ja siellä seurataan asuntojen lämpötilaa. On hyvä ja varma olo”, Kauppinen sanoo.

Huima energiansäästö kerrostalokiinteistössä

Kauppinen kertoo, että älykkäässä lämmönsäädössä houkutteli mahdollisuus lämpötilojen todentamiseen kiinteistön asunnoissa. Lisäksi mahdollisuus energian säästämiseen kuulosti hyvältä. 

Ja säästöä onkin tullut reilusti. Antti Lappalaisen mukaan yleensä päästään lämpöenergian säästöissä noin 10 prosenttiin vuositasolla. Koska vuodet ovat lämmitystarpeen suhteen erilaisia, luvut suhteutetaan siten, että vuosista saadaan verrannollisia keskenään. Säästöt tulevat pienemmästä energiankulutuksesta ja laskutustehon muutoksesta.

”Säästö on ollut meillä loistava, energiankulutus tippui 16 prosenttia. Lisäksi taloyhtiön kaukolämmön perusmaksu tippuu vähän yli 1 200 euroa ensi vuoden alusta”, Kauppinen iloitsee.

Miten näin suuret säästöt sitten on saavutettu?

”Säästö syntyi sujuvasta yhteistyöstä Kuopion Energian kanssa. Minä seurasin tilannetta taloyhtiössä ja Kuopion Energialla tehtiin tarkkoja säätöjä. Säädettiin esimerkiksi märkätilojen ja lattialämmityksen piirit erikseen”, Kauppinen kertoo.

Talon lämmitysjärjestelmiin lisättiin Bauerin kelaputket, jotka estävät putkiston tukoksia ja epätasaista lämmönjakautumista. 

Valmis paketti Kuopion Energialta

Vuodenaika ei ollut ongelma, kun lämmönjakokeskuksen ja asuntoihin vietävien anturien asennus tehtiin Kauppakatu 3A:han sydäntalvella.

”Kuopion Energialla on yhteistyökykyistä porukkaa, ja kaikki meni näppärästi. He hoitivat kaiken. Minä tein suunnitelman, he toimittivat paketin ja asensivat. Maksuaikaakin olisi saanut korottomana”, Kauppinen sanoo.

”Olen todella tyytyväinen älykkään lämmönsäädön järjestelmään ja saatuihin tuloksiin. Energiaa voi säästää näinkin paljon!”, hän kehuu.

Vuonna 1998 rakennetussa talossa pyritään nyt pitämään huoneistojen lämpötilat 22 asteessa ympäri vuoden. Vakautta tulee vielä lisää, kun vaihdetaan patteri- ja linjasäätöventtiilit ja tehdään lämmitysjärjestelmän säädöt kuntoon.

Lue lisää Älykkäästä lämmönsäädöstä