Säästä energiaa

Tämän päivän valintoja huomisen hyväksi

Sinussa ja minussa, meissä yhdessä on voima luoda hyvää ympärillemme. Kuopion Energia kehittää puhtaampaa paikallista energiantuotantoa. Teemme kanssasi kestäviä valintoja, joita ohjaavat sydän ja järki.

Oman kodin energiansäästö on asia, johon pystyy vaikuttamaan helpoilla, arkisilla valinnoilla. Näistä pienistä puroista muodostuu suuri virta. Energiansäästö säästää rahan lisäksi ympäristöä.

Vinkkimme energiansäästöön

Valmiustila

Kun et käytä laitetta, sulje se vähintään kaukosäätimestä ja mielellään myös laitteen off-kytkimestä. Laitteiden pitäminen valmiustilassa maksaa hyvinkin parikymmentä euroa vuodessa.

Kylmälaitteiden lämpötila

Sopiva jääkaapin keskilämpötila on +5 C° ja pakastimen enintään -18 C°. Jääkaapin lämpötila mitataan sijoittamalla kaapin keskiosaan vesiastia johon upotetaan nestelämpömittari. Kaappipakastimen lämpötila mitataan kaapin yläosasta läheltä ovea. Lämpötilojen oikea säätäminen säästää energiaa vaarantamatta ruoan turvallisuutta.

Sähkölaitteiden valinta

Mieti tarkkaan, minkä kokoisen laitteen todella tarvitset. Valitse laadukas, turvallinen ja energiatehokas laite. Laitteen energiatehokkuuden tunnistat energialuokkamerkinnästä. Lue lisää energialuokista Motivan-sivulta

Sähkölaitteiden huolto

Noudata laitteen käytössä valmistajan ohjeita. Tarkkaile sähkölaitteiden kuntoa – viallinen laite on turvallisuusriski. Älä käytä viallista laitetta, vaan korjauta se huoltoliikkeessä.

Energiansäästölamput ja LED-valaisimet

Sammuta valot aina, kun huoneessa ei oleskella. Vaihda hehkulampun tilalle energiansäästölamppu. Se säästää myös aikaa ja vaivaa sillä energiansäästölamppu on huomattavasti pitkäikäisempi.

Oikea huonelämpötila

Kokeile, voisiko lämmitystä säätää pienemmälle ja silti säilyttää lämmön tunteen. Vähennä lämmitystä pidempien poissaolojen ajaksi. Sopiva huonelämpötila on 20-22 C° (oleskelutilat), 18-20 C° (makuuhuone) ja 18 C° (myymälät, työhuoneet, portaikot jne.). Yhden asteen muutos huonelämpötilassa merkitsee vuositasolla noin viiden prosentin muutosta kulutuksessa.

Tuhlauksen torjuntaa

Joskus kerrostalossa näkee joidenkin ikkunoiden olevan aina raollaan – pakkasellakin. Tällainen on yleensä tuhlausta ja sitä voi torjua patteriverkoston tasapainotuksella ja lämpöjohtoveden lämpötilan alentamisella. Lämmityksen säätökäyrä on asetettava mahdollisimman matalaksi, mutta kuitenkin riittäväksi.

Lämpimän veden vastuullinen käyttö

Lämmin vesi voi olla kaksi, jopa kolme kertaa kylmää vettä kalliimpaa. Älä siis tuhlaa vaan sulje suihku hiusten pesun ja saippuoinnin ajaksi. Hampaita harjatessa ei myöskään vesi valu. Suihkun sekoittaja ja suihkusuutin kannattaa vaihtaa energiapihiin malliin. Myös keittiön hanan voi vaihtaa virtausrajoitinnappulalla varustettuun malliin.

Kesäksi lämpö pois

Lämmitys kannattaa sulkea käsin ainakin kolmeksi kesäkuukaudeksi. Se estää automatiikan salliman tuhlauksen. Usein automatiikka lämmittää esim. viileänä yönä, vaikka sisällä olisikin riittävästi lämpöä.

Lohkolämmitin vai autotalli

Autokohtainen lohkolämmitin on taloudellisempaa kuin autotallin lämmittäminen. Mieti myös, voisiko autotallin lämmitystä vähentää tai poistaa kokonaan.

Kaukolämpö

Kaukolämmön kulutukseen voi vaikuttaa lämmityslaitteiden oikealla käytöllä. Tyytyväinen asiakas on meille tärkeä ja kaukolämpöverkoston energiatehokas käyttö on yhteinen etu. Niinpä annamme mieluusti lämmityslaitteiden henkilökohtaista käyttöopastusta.

Muista myös Väppi – henkilökohtainen energiavalmentajasi

Väpin avulla hallitset kätevästi asiakkuuttasi ja sopimusasioitasi ja pysyt ajan tasalla energiankulutuksestasi. Näet siitä sähkönkäyttösi tunti-, vuorokausi-, viikko-, kuukausi- tai vuositasolla ja voit verrata sähkönkäyttöäsi aikaisempiin vuosiin.

Lämmönkäyttöäsi voit seurata aina vuositiedoista tuntikäyttötietoihin saakka. Energiankäytön tehokkuutta voit seurata lämpöindeksistä ja verrata sitä muihin vastaaviin kiinteistöihin. Energian lisäksi voit seurata myös kaukolämpölaitteiden toimintaa kaukolämmön tulo- ja paluulämpötilasta sekä kaukolämpöveden jäähtymästä siirrinlaitteissa.

› Tutustu tästä Väppiin

Lisätietoja energiatehokkuudesta ja energiatehokkuustoimista

Ota yhteyttä Kuopion kaupungin energianeuvoja Mari Turuseen, 044 718 2870

Lue lisää Motivan sivuilta