Työntekijätarina

Atte Iivanainen, verkkopäällikkö

Minulla oli vahva tunne jo opiskeluaikoina, että sähköverkkoliiketoiminta kiinnostaa. Sen mukaan suuntasin opintoja ja hakeuduin töihin energiayhtiöihin. Ne valinnat ovat kantaneet. Nyt minulla on todella mielenkiintoinen työ sähköverkkoyhtiössä kaupungissa, jossa olen aina halunnut asua.

Kuopion Sähköverkko on minulle hyvä ja vakaa työnantaja, jolla on tarjota mielenkiintoisia työtehtäviä. Tuntuu hyvältä tehdä työtä perusinfran toimivuuden takaamiseksi. “Virtaa varmuudella. Kotikaupungistasi”, siihen tavoitteeseen pyrimme yhdessä. Erityisen hienoa tässä työpaikassa on mielestäni se, että työntekijöistä pidetään hyvää huolta. Kuunnellaan mielipiteitä ja esimerkiksi henkilöstökyselyiden tuloksiin reagoidaan.

Olen työskennellyt Kuopion Sähköverkolla vuodesta 2016 lähtien. Aloitin silloin rakennuttajana, ja syksyllä 2020 tulin valituksi verkkopäällikön tehtävään. Olen tykännyt olla täällä töissä, ja siksi on kiva, kun voin edetä urallani talon sisällä.

Työ tässä yhtiössä oli pitkäaikainen toiveeni. Haaveilin siitä jo opiskellessani sähköinsinööriksi Savonia-ammattikorkeakoulussa. Kun rakennuttajan paikka tuli aikoinaan auki, hain sitä, vaikka olin ollut vasta alle vuoden edellisen työnantajan hommissa.

Rakennuttajan tehtäväkenttä oli minulle tuttu valmiiksi, koska olin työskennellyt useamman vuoden Haminan Energialla vastaavissa tehtävissä: suunnittelijana, pääsuunnittelijana ja rakennuttajana. Kyllästymään en silti päässyt. Kuopion Sähköverkko on sen kokoinen yhtiö, että täällä pääsee tekemään laajasti erilaisia töitä.

Verkkopäälliköksi siirtyminen tuntui luontevalta kaikin puolin. Rakennuttajana ollessani tuurasin edeltäjääni lomilla ja muutenkin teimme tiivistä yhteistyötä, joten minulla oli jo hyvä käsitys tulevan työn sisällöstä. Tehtävänäni on johtaa verkkoliiketoiminnan kokonaisuutta. Toimin meidän verkonhallintatiimin esimiehenä ja vastaan sähköverkkoinfran suunnittelusta ja rakentamisesta sekä toiminnastamme raportoinnista Energiavirastolle. Vastuulleni kuuluvat myös oman tiimin järjestelmäasiat.

Verkkopäälikkönä katson isompaa linjaa suunnittelun ja verkon kehittämisen osalta. Siksi tässä tehtävässä täytyy olla melko laaja-alaisesti näkemystä sähköverkon kehittämiseen ja rakentamiseen sekä mitoitukseen yleisesti sekä myös ymmärrystä rakentamisesta käytännössä.

Kuopion Energia -konsernilla on kaikkiaan 125 työntekijää, joista sähköverkon puolella työskentelee reilut 20 henkilöä. Porukka on sen verran pieni, että teemme tiiviisti töitä yhdessä läpi linjan.

Työkaverit ovat varsin mukavia tyyppejä. Jotain kertonee se, että osan kanssa olen ystävystynyt niin hyvin, että tapaamme työajan ulkopuolellakin.

Ensimmäinen kuukausi verkkopäällikkönä on ollut työntäyteinen. Rakennuttajana liikuin paljon työmailla, nyt aika menee enemmän palavereissa. Katsomme kustannuksia ja suunnittelemme asioita. Monta asiaa on yhtä aikaa käynnissä ja tutustuttavia kohteita riittää. Siinä sivussa vien eteenpäin lisäksi tiimin kehittämisasioita. Vaikka alku on ollut vauhdikas, en ole kokenut työtä raskaana. Olen sellainen ihmistyyppi, että en stressaannu helposti, vaan hoitelen asioita pois tärkeysjärjestyksessä jopa tehokkaammin pienen paineen alla.

Vapaalla rentoudun perheen kanssa ja urheilen paljon. Kesäisin golfaan ja talvisin pelaan kiekkoa sekä treenaan salilla. Lisäksi luen joka päivä e-kirjoja. Aikaisemmin kulutin paljon dekkareita, mutta nyt olen siirtynyt erilaiseen lukemiseen. Hiljattain käsissäni oli Risto Siilasmaan erinomainen kirja “Paranoidi optimisti”, ja sen innoittamana jatkoin Nokian menestyksen vuosiin syventymistä Jorma Ollilan kirjan kautta.

Oman tulevaisuuteni suhteen tavoitteenani on hoitaa tämä tehtävä menestyksellä. Niin hyvin kuin ikinä pystyn. Kehittymistä ja oppimista se vielä vaatii. Kunhan tilanne tästä tasaantuu, aloitan vahvistamaan esimiestaitojani kouluttautumalla.