Asiakastarina

Energiayhteisö hyödyttää osakkaitaan tasapuolisesti

Energiayhteisö on Kuopion Sähköverkon tarjoama ilmainen lisäpalvelu. Sen avulla taloyhtiössä voidaan säästää rahaa tuottamalla itse sähköä oman energiayhteisön tarpeisiin. Itkonniemellä asuvan Mikko Niirasen taloyhtiö tarttui tilaisuuteen.

Itkonniemellä sijaitsevassa kahdeksan asunnon rivitalossa uusittiin kattoa muutama vuosi sitten. Taloyhtiön hallitukseen kuuluva Mikko Niiranen kertoo, että silloin katolle asennettavat aurinkopaneelit eivät vielä kannattaneet rahallisesti. Silloin itse tuotettu sähkö olisi mennyt pelkästään taloyhtiön käyttöön. Tässä taloyhtiössä sähköä kuluu lähinnä ulkovaloihin, joten kulutus on pientä.

Energiayhteisön myötä tuotettu sähkö käytetään asukkaiden kotona.

– Nyt teimme laskemia uudelleen ja energiayhteisön perustamisen myötä kaikki taloyhtiön asukkaat hyötyvät aurinkopaneelien tuottamasta sähköstä. Silloin se kannattaa, Mikko Niiranen tiivistää.

Laskelmista toteutukseksi

Niirasen ja muiden osakkaiden muodostama energiayhteisö on ensimmäisiä Kuopion Sähköverkon toiminta-alueella. Siksi prosessissa oppi sekä asiakas että palvelun tarjoaja. Energiayhteisön perustaminen onnistuu täyttämällä sähköinen lomake Kuopion Energian nettisivuilla. Lisäksi asioiden selvittelyssä auttoi palvelupäällikkö Ilkka Vaarasuo.

Rivitalon taloyhtiökokouksessa hyväksyttiin yksimielisesti Niirasen ehdotus energiayhteisön perustamisesta, kun hän esitteli tekemänsä talouslaskelmat. Sitten oli kilpailutettava aurinkopaneelien asentajat. Rivitalon katon lounaispuoli täyttyi paneeleista ja tähän mennessä mitoitus on ollut hyvä.

– Otimme tarkoituksella paljon paneeleita, jos tulevaisuudessa sähköautoilu yleistyy, Niiranen mainitsee.

Sopimusasiat hoidettiin kuntoon Kuopion Sähköverkon kanssa. Taloyhtiössä päätettiin jakaa sähkön tuotannosta tuleva ylijäämä kaikkien osakkaiden kesken (jakotapa SMB). Jakotapoja on kaksi (SMA ja SMB), ja niihin voi tutustua tarkemmin täällä. SMB-jakotapaa pidettiin taloyhtiössä tasapuolisena, koska tuotettu sähkö jaetaan jokaiselle tasan, riippumatta omasta kulutuksesta.

– Tässä jakotavassa jokaisen osakkaan pitää tehdä oma sähkönmyyntisopimus oman sähkönmyyjänsä kanssa. Siihen meni jonkin verran aikaa, Niiranen kertoo.

Asentajat kytkivät paneelit päälle kesäkuun alkupuolella ja kuun lopussa energiayhteisö oli toiminnassa.

Aurinkoisella säällä kaikki sähkö paneeleista

Aurinkopaneelit ja energiayhteisö-palvelu on toiminut Niirasen rivitaloyhtiössä odotetusti. Niiranen työskentelee ohjelmoijana ja harrastaa kodin automaatiota, joten häneltä löytyy kiinnostusta seurata paneelien tuottoa. Automaation avulla hän näkee myös reaaliaikaisen sähkönkulutuksensa. Hän on laskenut, että omasta osuudestaan aurinkopaneelien tuottamasta sähköstä 75 % hän käyttää itse ja 25 % menee myyntiin.

“– Aurinkoisina päivinä paneelit kattavat oman sähkönkäytön. Yöllä kertyy vähän ostosähköä. Kokonaisuutena markkinoilta ostetun sähkön käyttö on puolittunut, hän kertoo.”

Negatiiviset pörssisähkön hinnat ovat herättäneet keskustelua taloyhtiössä. Kun sähkön hinta on miinuksella, verkkoon myytävästä tuotannosta joutuu maksamaan. Niiranen kokee, että ongelma ei ole suuri, sillä negatiiviset luvut eivät ole olleet isoja. Tarvittaessa paneelit voi kytkeä pois päältä hetkeksi.

Vaikka Niiranen seuraa sähköasioita tarkasti, se ei tarkoita sitä, että energiayhteisön osakkaan pitäisi kytätä omaa kulutustaan. Rivitalossa on riittänyt, että asukkaat ovat kääntäneet lämminvesivaraajansa kellokytkimet päiväkäyttöasentoon. Niiranen vinkkaa kuitenkin, että sähkösopimusta uusittaessa kannattaa vertailla sopimuksia tarkkaan.

Kenelle energiayhteisö sopii?

Kenen siis kannattaa harkita energiayhteisön perustamista? Vaikka Niiranen teki kannattavuuslaskelmat itse, erityisiä taitoja energiayhteisön perustamiseen ei tarvita.

– Laskelmia ei tarvitse tehdä itse. Aurinkopaneelitoimittajat tekevät ne kyllä. Sopimusasioissa saatiin apua Kuopion Sähköverkolta, Niiranen sanoo.

Hän vinkkaa myös, että sähkösopimus vaikuttaa omista aurinkopaneeleista saatavaan hyötyyn. Kiinteähintainen sopimus voi olla hyvä ratkaisu, koska talvella se on edullisempi kuin pörssisähkö, ja kesällä, kun se on kalliimpi, aurinkopaneelit tuottavat suuren osan sähköstä.

– Myyntipuolella emme yleensä pääse rahalliselle tuotolle, vaan hyöty tulee pääasiassa omilla paneeleilla tuotetun sähkön kulutuksesta, hän muistuttaa.

– Voin suositella energiayhteisön perustamista taloyhtiölle, joiden asukkaat ovat paikalla kesälläkin, eli sähkönkulutusta on aurinkoisena aikana. Jos asukkailla on lämminvesivaraajia, energiayhteisön perustaminen on ehdottomasti kannattavaa. Samoin, jos taloyhtiöstä löytyy sähköautonlatausta.

Lue lisää