Asiakastarina PeeÄssä

REHTI ekokaukolämpö vie PeeÄssää kohti hiilinegatiivisuutta

Kuopion kaupunkialueella sijaitsevat Osuuskauppa PeeÄssän kauppa- ja hotellikiinteistöt siirtyivät tämän vuoden alussa käyttämään yleiskaukolämmön sijasta Kuopion Energian nollapäästöistä REHTI ekokaukolämpöä. Muutos koskee yhteensä kahdeksaa PeeÄssän kiinteistöä, joiden yhteenlaskettu käyttöala on noin 90 000 neliömetriä.

S-ryhmä on asettanut kunnianhimoiseksi tavoitteekseen olla oman toiminnan osalta hiilinegatiivinen jo vuonna 2025.

– Me PeeÄssässä olemme omalta osaltamme sitoutuneet tähän yhteiseen tavoitteeseemme, sillä haluamme olla parhaan elämän edelläkävijä Savossa. Teemme aina parhaamme Pohjois-Savon eteen, sillä suurena toimijana meillä on suuri vastuu siitä, millaisen nykyhetken luomme ja millaisen perinnön jätämme jälkeemme. Alueen rohkeana edelläkävijänä emme sorru viherpesuun, vaan keskitymme tekemään aitoja tekoja panostaen maakuntamme elinvoimaisuuteen, paikalliseen hyvinvointiin ja ympäristömme huomiointiin, Osuuskauppa PeeÄssän kiinteistöpäällikkö Tomi Vierimaa ja ylläpitopäällikkö Jussi Lampinen korostavat. Samanlaiset arvot ohjaavat myös Kuopion Energian toimintaa.

Hiilijalanjäljen pienentämisen pioneeri alallaan

PeeÄssä on ilmastotyössään poikkeuksellisen pitkällä, muun muassa kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamisen, uusiutuvan kaukolämmön sekä lauhde- ja maalämmön yhdistämisen sekä jatkuvasti lisääntyneen tuuli- ja aurinkovoiman ansiosta. Vierimaan ja Lampisen mukaan päästöttömyyteen päästään vain pitkäjänteisellä työllä sekä jatkuvalla parantamisella.

– Olemme tehneet jo toistakymmentä vuotta töitä oman toimintamme hiilijalanjäljen pienentämiseksi ja toimineet pioneerina kaupan alalla ekologisuuden eteenpäin viemisessä, Vierimaa kertoo.

– Investoimalla moderniin tekniikkaan ja uusiutuvaan energiaan olemme pienentäneet aiheuttamaamme hiilikuormaa merkittävästi vuosi toisensa perään. Tämän vuoden loppuun mennessä meillä on jo 30 täysin päästötöntä myymälä, miehet hehkuttavat.

Vain sertifioitua vihreää kaukolämpöä

Osuuskaupan hiilidioksidipäästöttömyyden tiellä yksi keskeinen tekijä on paikallisilta energiayhtiöiltä ostettavan kaukolämmön lähteenä käytettävät energiamuodot.

– Edellytämme kaukolämmön toimittajiltamme ulkopuolisen ja riippumattoman tahon myöntämää sertifikaattia uusituvista energiapolttoaineista, ennen kuin listaamme kaukolämpöverkkoon kuuluvan kiinteistömme nollapäästöiseksi. Sertifikaatit ovat meille erittäin merkityksellisiä, sillä koko PeeÄssän alueella sijaitsevista 60 kiinteistömme joukossa on vain muutamia sellaisia kohteita , joita ei ole liitetty kaukolämpöverkkoon, Jussi Lampinen painottaa.

Kun Kuopion Energian ekokaukolämpö sai uusiutuvan lämmöntuotannon alkuperän todentavan Energiaviraston myöntämän sertifikaatin, PeeÄssä oli ensimmäisten joukossa vaihtamassa sopimuksensa uusiutuvaan REHTI ekokaukolämpöön.

– Kuopion Energian kanssa tehdyn kaukolämpösopimuksemme piirissä on kahdeksan suurinta kiinteistöämme. Biojätteestä saatavalla biokaasulla, sahateollisuuden sivutuotteilla sekä hakkuutähteillä tuotettavan REHTI ekokaukolämmön suurimpia käyttöpaikkoja ovat PeeÄssän käyttöalaltaan merkittävimmät yksiköt Kuopion Prisma, Original Sokos Hotel Puijonsarvi, Sokos ja Pitkälahti.

REHTI ekokaukolämpö supistaa PeeÄssän hiilijalanjälkeä entisestään. Jussi Lampisen mukaan osuuskaupan omasta toiminnasta syntyvät päästöt ovat tänä vuonna jopa 80 prosenttia pienemmät kuin vuonna 2016, jolloin kunnianhimoinen tavoite asetettiin.

– Reilussa kuudessa vuodessa hiilijalanjälkemme on pudonnut noin 17 000 tonnista reiluun 2 500 tonniin, mikä vastaa enää 243 keskivertosuomalaisen 10 300 kilon vuosittaista hiilijalanjälkeä.

Tomi Vierimaa muistuttaa, että millään omilla toimenpiteillä ei täydelliseen hiilivapauteen ylletä. Päästöjen minimoimisen jälkeen jää vielä pieni määrä päästöjä kompensoitavaksi, esimerkiksi sitomalla ilmakehään tuotettua hiiltä metsiin tai maaperään.

– Yksi keino voisi olla myös se, että voisimme toimia kaukolämmön tuottajana verkon suuntaan kesäkuukausina, jolloin kylmälaitteidemme tuottamaa lauhdelämpöä ei tarvita kiinteistöjemme lämmittämiseen, osuuskaupan kiinteistöpäällikkö pohtii.

– Uusiutuvaan energiaan perustuvaan kaukolämpöön siirtymisen myötä olemme ottaneet harppauksen lähemmäksi kunnianhimoisen tavoitteemme toteutumista, PeeÄssän kiinteistöpäällikkö Tomi Vierimaa ja ylläpitopäällikkö Jussi Lampinen arvioivat.

 

Uusiutuvaa lähilämpöä yrityksille
 

Uusiutuvaa lähilämpöä kuluttajille