Näin toimit häiriötilanteessa

Mitä tehdä, kun sähköt menevät poikki?

Sähkökatkon sattuessa ei pidä panikoida, mutta on hyvä tietää, kuinka katkoon voi reagoida. Omalla toiminnallasi voit nopeuttaa ongelman korjaantumista.

Mahdolliseen sähkökatkokseen voi myös varautua etukäteen, sillä vaikka Kuopion Sähköverkon katkosten yhteiskesto on huomattavasti alle valtakunnallisen tason, on hyvä valmistautuminen aina turvallisuuskysymys. Ohjeita pitkän sähkökatkoksen varalle löydät Puolustusministeriön Näin selviät pitkästä sähkökatkosta -kansalaisoppaasta

Vikapalvelumme auttaa sähkön ja lämmön häiriötilanteissa

0800 180 330 (24/7)

Kaikki järjestyy kyllä – toimi näin:

Sähkökatkon sattuessa tarkista ensin seuraavat asiat: Onko alueella muuten sähköt päällä? Toimivatko katuvalot ja pihavalot tai onko sähköä muuten saatavilla?

Jos sähkö puuttuu isolta alueelta, vika on todennäköisesti jo Kuopion Sähköverkko Oy:n tiedossa ja korjaustyöt aloitettu. Mikäli sinulla on tietoa vikapaikasta, ota yhteyttä vikapalveluun 0800 180 330. Se nopeuttaa sähkön palautumista.

Mikäli katkon piirissä on vain muutama talo esimerkiksi samalta kadulta, voit myös soittaa vikapalveluun.

Mikäli sähkö puuttuu vain omasta talosta tai huoneistosta, kannattaa ensin tarkistaa itse tai pyytää isännöitsijää tarkistamaan oman sähkökeskuksen sulakkeiden kunto ja pääkytkimen asento. Mikäli olet vasta muuttanut huoneistoon, olethan muistanut tehdä sähkösopimuksen?

Jos omassa keskuksessa kaikki on kunnossa ja sopimusasiat järjestyksessä, on syytä soittaa vikapäivystykseen 0800 180 330, jolloin päivystäjä tutkii sähköverkon kunnon. Tarvittaessa voimme myös avustaa mahdollisuuksien mukaan asiakkaan omassa keskuksessa tai verkossa olevan vian paikantamisessa ja korjaamisessa. Tämä on erikseen veloitettavaa työtä.

Ohjeita keskeytyksen ajalle ja varautumiseen

  • Älä availe kylmälaitteiden ovia katkon aikana.
  • Sulje virta liedestä, silitysraudasta, pesukoneesta ja muista laitteista, jotka voisivat aiheuttaa tulipalovaaran sähköjen palautuessa.
  • Pidä saatavilla toimiva taskulamppu, varaparistoja, kynttilöitä ja tulitikkuja.
  • Varaa sähkökeskukseen riittävästi sopivia sulakkeita.
  • Paristoradiosta on hyötyä pidempien katkosten aikana.
  • Pidä kiinteistösi sähköverkko ja -laitteet kunnossa.
  • Jos taloudessasi on tulisija, varaa lämmityspuita.
  • Jos mahdollinen sähkökatkos voi vahingoittaa tietojärjestelmiäsi, hanki akulla toimiva UPS-laite. Sen avulla voit ajaa järjestelmän hallitusti alas vahinkoa aiheuttamatta. UPS-laite suojaa myös jännitteen vaihteluilta.