Asiakastarina Senaatti

Historiaa kunnioittavat sisäolosuhteet

Senaatti on Suomen valtion kiinteistöasiantuntija ja toimitilakumppani, joka luo ja ylläpitää asiakkaiden toimintaa tukevia työympäristöjä. Vastuullisuus on yrityksen toiminnan ytimessä, joten miellyttäviä ja suotuisia sisäilmaratkaisuja pohdittaessa todettiin, että Kiertokylmä-kiinteistöjäähdytys sopii Senaatille erinomaisesti.

Kiertokylmä-kiinteistöjäähdytys viilentää kiinteistöt ympäristö- ja kustannusystävällisesti parantaen rakennuksien energiatehokkuutta. Kaukolämpöverkkoon kytkettyjen lämpöpumppujen avulla ylimääräinen lämpö saadaan hyödynnettyä edelleen kaukolämmöksi.

Pidetään arvokiinteistöt kauniina

Senaatin ensimmäinen Kiertokylmällä viilenevä kohde on Niuvanniemen sairaala, jonka upeiden rakennusten historia yltää aina 1800-luvulle asti. Näiden kulttuurihistoriallisten kohteiden julkisivu haluttiin pitää mahdollisimman koskemattomana. Lisäksi sairaalassa on erityisiä tiloja, jotka vaativat tasaiset lämpö- ja kosteusolosuhteet.

Keskitetyllä Kiertokylmä-kiinteistöjäähdytyksellä kriteerit täyttyivät helposti. Lämpöpumppu on sijoitettu yhden rakennuksen sisätiloihin, joista jäähdytys kulkee putkitunnelia pitkin alueen muihin rakennuksiin. Ensimmäisessä vaiheessa Kiertokylmä kytkettiin vain osaan rakennuksista, mutta laajennusmahdollisuus koko alueelle on jo olemassa.

Toimivaksi todettu ratkaisu on nyt hyvää vauhtia leviämässä myös muihin Senaatin kiinteistöihin. Seuraavana kohteena on Kallanrannan toimistokampus, jonne rakennetaan vuoden 2022 aikana samanlainen jäähdytysratkaisu kuin Niuvanniemessä. Samassa korttelissa on myös kulttuurihistoriallisia rakennuksia, kuten 1883 valmistunut Kuopion lääninhallitus.

– On huomattava etu, ettei historiallisiin kiinteistöihin tarvinnut asentaa rakennuskohtaisia lauhdutinjärjestelmiä. Ratkaisu auttoi meitä suojelemaan kohteita ja säästämään kustannuksissa. Tällaisissa investoinneissa ei voi ajatella pelkästään taloudellisesti, vaan on myös huomioitava ympäristövaikutukset ja toimintavarmuus, kertoo Senaatin talotekniikan asiantuntija Timo Keskikuru.

Huoletonta ja varmaa jäähdytystä

Kuopion Energia tarjoaa Kiertokylmä-kiinteistöjäähdytyksen kokonaispalveluna, joten vastuu toimintavarmuudesta on energiayhtiöllä. Asiakkaalle asennetaan tarvittavat laitteistot ja huolehditaan niiden päivittäisestä toimivuudesta.

– Kiertokylmä on meille huoleton ja helppo ratkaisu, kun Kuopion Energia hoitaa laitteiden huollot ja varmistaa toiminnan, Keskikuru sanoo.

– Tavanomaiset katoille asennetut lauhdutuslaitteet ovat kesähelteillä kovilla, mutta Kiertokylmän ansiosta voimme rauhassa nauttia viileästä työympäristöstä juuri silloin kun sitä eniten kaivataan, toteaa Kallanranta 11:n kiinteistöpäällikkö Nico Lapveteläinen.

Hyvällä yhteistyöllä tulevaisuuteen

Keskikuru kertoo, että hyvä ja toimiva yhteistyö Kuopion Energian kanssa näkyy kohteiden yhä kasvavassa määrässä. Niuvanniemen, Kallanrannan ja Valteri-koulu Mäntykankaan lisäksi on jo sovittuja sekä suunnittelupöydällä olevia uusia kohteita, joihin Kuopion Energia toteuttaa jäähdytyksen.

– Yhteistyö on ollut helppoa ja mutkatonta. Kun soittaa asiantuntijoille, voi puhua ilman kiemuroita ja vastaukset tulee aina ymmärrettävästi, toteaa Keskikuru.

Keskikuru on ollut tyytyväinen vikatilanteiden hoitamiseen sekä kaukolämmön että kiinteistöjäähdytyksen osalta. Kuopion Energialla asiakkaan kaukolämpölaitteiston vikatilanteet tulevat monesti esiin kulutuslukemia analysoimalla. Kiinteistöjäähdytyksen poikkeava toiminta puolestaan nähdään suoraan Kuopion Energian valvomosta. Näin häiriötilanteisiin pystytään puuttumaan nopeallakin aikataululla.

Yritysten samankaltaiset arvot ja tavoitteet tukevat yhteistyötä. Senaatin yksi päätavoitteista on, että valtion toimitilat ovat hiilineutraaleja vuoteen 2035 mennessä. Kuopion Energia puolestaan aikoo päästä eroon fossiilisten polttoaineiden hiilidioksidipäästöistä vuoteen 2030 mennessä.

Kuopion Energia tukee Senaatin tavoitteita tarjoamalla energiatehokkaita lämmitys- ja jäähdytysratkaisuja. Näin yritykset tukevat toinen toisiaan taistellessaan ilmastonmuutosta vastaan.

Sinussa ja minussa, meissä yhdessä on voima luoda hyvää ympärillemme.

 
Lue lisää