Asiakastarina
Kirkko lämpiää uusiutuvalla kaukolämmöllä
Kuopion evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän omistuksessa on yhteensä noin sata erilaista rakennusta, tärkeimpinä kirkot, seurakuntatalot, kappelit ja leirikeskukset. Suurin osa niistä lämpiää nyt REHTI ekokaukolämmöllä.
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tavoitteena on Hiilineutraali kirkko vuonna 2030.
– Seurakuntayhtymälle tehtiin laskelma hiilijalanjäljestä. Meillä on iso kiinteistökanta ja sitä kautta kiinteistöjen ylläpidosta tulee suurimmat päästöt. Kaukolämpö nousi selkeästi esille. Se havahdutti miettimään, kertoo Kuopion ev.lut. seurakuntayhtymän hallintojohtaja Mika Pulkkinen.
Kaukolämmön osuus oli hiilidioksidipäästöjen laskennan mukaan karkeasti kolmasosa seurakuntayhtymän kokonaispäästöistä. Kun sitä verrattiin esimerkiksi liikkumisen ja hankintojen päästöihin, jotka ovat seurakunnilla pienet, ensimmäinen toimenpide päästöjen vähentämiseksi oli selvä.
– Laskelman kautta huomattiin, miten iso merkitys voi olla yksittäisellä toimenpiteellä, Pulkkinen sanoo.
Sopiva kaukolämpötuote Kuopion Energialta
Nyt kaikki Kuopion keskusta-alueella olevat kiinteistöt lämpiävät 100% uusiutuvalla REHTI ekokaukolämmöllä. Syrjäalueille jää tavallisella kaukolämmöllä lämpiäviä kohteita, ja mukana on vielä jokunen maalämpö-, sähkö-, ja öljykohde. Kiinteistöpäällikkö Petri Rautio kertoo, että vaihto ekokaukolämpöön oli vaivaton.
– Pidimme kokouksen, jossa meille esiteltiin kustannukset ja käytiin muutenkin sopimuksen sisältö läpi. Perustelut olivat hyvät ja tartuimme tarjoukseen, Rautio sanoo.
– Ekokaukolämmöstä oli helppo aloittaa. Se on sopimustekninen juttu ja hieman arvokkaampi kuin tavallinen kaukolämpö, mutta kuitenkin kohtuuhintainen, hän lisää.
Päätökset tehdään paikallisesti
Vuoden 2030 kunnianhimoinen hiilineutraaliustavoite on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon yhteinen päätös. Yhdessä laadittu ympäristöohjelma sisältää laajemmin erilaisia tavoitteita, jotka koskevat seurakuntien koko toimintaa.
Kuopion ev.lut. seurakuntayhtymälle on myönnetty Kirkon ympäristödiplomi, joka viitoittaa suuntaa kohti hiilineutraaliutta. Konkreettiset päätökset tehdään kuitenkin paikallisella tasolla.
Vielä ei ole selvää, mitkä ovat seurakuntayhtymän seuraavat toimenpiteet päästöjen vähentämiseksi.
– Kaukolämmön vaihtaminen ekologisempaan oli helppoa. Valitettavasti kaikki muu ei ole näin yksinkertaista, Pulkkinen sanoo.
Ainakin öljylämmityksestä ollaan luopumassa. Sähkö on vaihdettu päästöttömäksi jo aiemmin.
– Meillä sähkö on ydinvoimalla tuotettua sähköä. Sekin oli helppo ratkaisu, mutta tuntuu kaukaisemmalta kuin kaukolämpö. Lämpö tulee läheltä, paikalliselta tuottajalta, Rautio sanoo.
Lisäksi Astetta alemmas -energiansäästökampanjan mukana lämpötiloja laskettiin hieman.
– Keskilämpötilaa muuttamalla minimoimme energiankulutuksen. Siinä on ollut apuna tekniikkaa ja rakennusautomaatiota, kiinteistöpäällikkö sanoo.