Haapaniemen voimalaitoksen turbiinirevisio

16.6.2020

Haapaniemen voimalaitoksen HP2-turbiinin revisio aloitettiin huhtikuun alussa. Edellisestä revisiosta oli kulunut aikaa 7 vuotta, joten tarvetta turbiinin revisiolle, kansankielellä huollolle, jo olikin. Korona-pandemian alkumainingit toivat allekirjoittaneelle muutamia harmaita hiuksia, sillä pitkään oli epäselvää, kuinka maailmaa pikkuhiljaa sulkeva tauti tulee vaikuttamaan varaosien ja ulkopuolisen työvoiman saatavuuteen.

Kevään edetessä kuitenkin varmistui, että tarvittavat varaosat kyllä saadaan valmistajalta Tsekeistä, mutta suunniteltu ulkopuolinen työvoima jää matkustusrajoitusten vuoksi saapumatta Haapaniemelle. Onneksi meillä voimalaitoksella on varauduttu vuosien saatossa kriisitilanteisiin ja varmistuttu siitä, että osaamista löytyy omasta talosta sellaisten tilanteiden varalle, joissa ulkopuolista apua ei ole saatavilla. Toki meilläkin jouduttiin erityisjärjestelyihin, sillä omalla asentajaporukalla oli vuosihuollot menossa ja työtä silläkin saralla ihan riittävästi.

Saimme irrotettua turbiinirevision purkuvaiheeseen kaksi omaa asentajaa. Lisäksi löysimme paikallisesta alihankkijaverkostosta viisi asentajaa avuksi. Saimme myös turbiinitoimittajan asiantuntijan heidän Suomen konttoriltaan valvomaan eri työvaiheita. Näin meillä oli kasassa työryhmä, joka pystyi purkamaan turbiiniin, analysoimaan purkamisen yhteydessä ilmenneet kulumiset ja korjaustarpeet sekä lähettämään kaikki tarvittavat osat Tsekkeihin korjausta varten.

HP2-turbiini on pyörinyt vuodesta 1982 lähtien, joten kulutusosat olivat käyttöikänsä päässä. Niinpä turbiinin roottorin siivet uusitaan kokonaisuudessaan. Lisäksi turbiinin säätöventtiilien kulutusosat, pikasulkuventtiilit ja kaikki pesän puolen johtosiivet jokaiselta eri höyryvyöhykkeeltä sekä myös turbiinin neljä isoa laakeria ja näiden pesät uusitaan. Generaattorille tehdään samassa yhteydessä mittavat huollot ja korjaukset. Näillä toimenpiteillä varmistetaan, että turbiini pyörii varmasti taas parhaimmalla mahdollisella hyötysuhteella sekä tuottaa yhdessä generaattorin kanssa toimitusvarmaa sähköä mahdollisimman ympäristöystävällisesti.

Turbiinin osat ovat tällä hetkellä korjattavana Tsekeissä, Brnon kaupungissa, ja eri työvaiheet etenevät kaikilta osin suunnitellussa aikataulussa. Osat kuljetetaan takaisin Haapaniemelle syyskuun puolivälissä, minkä jälkeen alkaa turbiinin kasaus ja välyksien säätäminen. Valmista pitää aikataulun mukaan olla 15.10. Kiirehtiä emme kuitenkaan voi, sillä henkilöauton kokoinen roottori pyörii 3 000 kierrosta minuutissa välysten ollessa millimetrin luokkaa. Tästä syystä asennuksen on oltava kellontarkkaa, eikä virheitä saa tulla. Toivotaan kovasti, että saamme kasausvaiheeseen asentajia jo turbiinihuollon toimittajaltakin. Muuten niitä harmaita hiuksia voi revision vetovastuussa olevalle kunnossapitopäällikölle tulla taas muutama lisääkin.

Kuopion Energia Oy
Sami Koponen
Kunnossapitopäällikkö

« Takaisin etusivulle

« Muut ajankohtaiset uutiset