Hyvälaatuinen tuhka metsänlannoitukseen

18.3.2020

Tuhkalannoituksien lisäämiseen saatiin 2.4.2020 uutta vauhtia, kun Valtioneuvosto hyväksyi asetuksen tuhkalannoituksien tuen laajentamisesta. Kuopion Energia on mukana Tapion, Suomen metsäkeskuksen ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun yhteisessä Vastuullista liiketoimintaa tuhkasta -hankkeessa. Hankkeessa kehitetään toimintamalleja, joilla tuhkan hyötykäyttöä voitaisiin lisätä. Toimintamalleilla mahdollistetaan hyvälaatuisen tuhkan ohjautuminen metsänlannoitukseen kustannustehokkaasti.

Tuhkalannoituksen määrän lisääntyessä korostuu myös tuhkan ympäristövastuullinen käyttö. Hankkeessa selvitetään tuhkanlannoituksen ympäristövaikutuksia ja tuhkaan liittyvä tietous ja hyvät käytännöt kootaan työoppaaksi tuhkan tuottajille ja hyötykäyttäjille.

Tuhkalannoitus sopii erityisesti turvemaille ja siitä on monia hyötyjä metsien hoidon, ympäristön ja ilmaston kannalta. Tuhkalannoitus parantaa suometsien puuston terveyttä ja kasvua sekä haihdutusta. Kuvat ovat Pillisuolta Pielavedeltä, jossa on testattu Kuopion Energian tuhkaa lannoituskäytössä.

« Takaisin etusivulle

« Muut ajankohtaiset uutiset