Savon Voima ja Kuopion Energia mukaan Suomen suurimpaan tuulivoimapuistoon – rakentaminen alkaa heti

19.11.2021

Savon Voima ja Kuopion Energia ovat mukana energia-alan toimijoiden yhteisessä tuulipuistohankkeessa, jossa uusiutuvan energian yhtiö OX2 on yhdessä Kymppivoiman, Kuopion Energian ja Oulun Energian muodostaman yhteenliittymän kanssa allekirjoittanut sopimuksen 455,4 megawatin tuulipuiston toteuttamisesta Lestijärvelle. Savon Voima on yksi Kymppivoiman perustajista ja omistajista.

 

Kyseessä on Suomen suurin tuulivoimahanke. Vuosittainen energiantuotanto tulee olemaan yli 1,3 terawattituntia, joka vastaa noin kahta prosenttia koko Suomen vuoden 2020 sähköntuotannosta. Valmistuttuaan Lestijärven tuulipuisto tuottaa merkittävän määrän uusiutuvaa energiaa suomalaistalouksiin.

Tuulipuistoon rakennetaan yhteensä 69 tuulivoimalaa, joiden enimmäiskorkeus on 240 metriä. Tuulipuiston arvioidaan valmistuvan vuoden 2024 lopussa ja käyttöön otettavan vuoden 2025 alussa. Lestijärven tuulipuiston kauppahinta on noin 650 miljoonaa euroa ja se sisältää myös tuulipuiston tuotannollisen hallinnoinnin.

Kuopion Energia on tuulivoimayhtiön suora osakas 10 % omistusosuudella, mikä vastaa noin 46 MW:n osuutta tuulipuiston tehosta. Kuopion Energia saa puistosta sähköä vuosittain noin 130 gigawattituntia. Yhtiö tuottaa nykyisin Haapaniemen voimalaitoksella sähköä 340 gigawattituntia vuodessa.

”Investoiminen tuulivoimaan on yhtiöllemme jälleen merkittävä askel kohti hiilineutraaliutta. Polttamiseen perustuva energiantuotanto korvautuu päästöttömillä vaihtoehdoilla ja haluamme olla tässä kehityksessä mukana”, kertoo Kuopion Energian toimitusjohtaja Esa Lindholm.

”Hienoa saada Suomen suurimman hankkeen omistajiksi suomalaisia energiatoimijoita”, toteaa OX2:n maajohtaja Teemu Loikkanen, ja jatkaa: ”tämä on samalla konkreettinen askel kohti vihreää siirtymää energia-alan investoidessa enenevässä määrin uusiutuvaan energiaan”.

OX2 toteuttaa tuulipuiston avaimet käteen -periaatteella. Rakentamisen jälkeen se jää vastaamaan tuulipuiston teknisestä ja taloudellisesta hallinnoinnista. Rakennustyöt ovat käynnistyneet sähkönsiirtoon vaadittavan 400 kilovoltin voimalinjan osalta.

Lestijärven tuulipuiston lisäksi OX2:lla on Suomessa rakenteilla 71 tuulivoimalaa ja se vastaa 79:n tuotannossa olevan tuulivoimalan teknisestä ja kaupallisesta hallinnoinnista Suomessa.

 

Yhteyshenkilöt:

Arto Sutinen, toimitusjohtaja

Savon Voima Oyj, p. 044 703 3130, arto.sutinen@savonvoima.fi

Esa Lindholm, toimitusjohtaja

Kuopion Energia Oy p. 040 709 7101, esa.lindholm@kuopionenergia.fi

 

Tietoja Lestijärven tuulipuistohankkeesta:

  • Tuulivoimalat: 69 tuulivoimalaa, joiden nimellisteho on 6,6 MW, enimmäiskorkeus 240 metriä
  • Vuosittainen energiantuotanto: yli 1,3 TWh, mikä vastaa noin 280 000 kotitalouden vuosittaista sähkönkulutusta (5000 kWh/ kotitalous)
  • Arvioitu käyttöönottoajankohta: alkuvuodesta 2025
  • Keskeiset alihankkijat: Keski-Suomen Betonirakenne (infratyöt), Hitachi Energy, Vaasa (muuntajat), Eltel (voimajohdot)

—————

Savon Voima on monipuolisia energiapalveluita tarjoava energiakonserni ja Itä-Suomen tunnetuin energia-alan brändi. Tavoitteemme on olla kokonaan hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.

Savon Voima -konsernin muodostavat emoyhtiö Savon Voima Oyj ja sen tytäryhtiöt Savon Voima Verkko Oy ja Savon Voima Joensuu Oy. Konsernin omistaa kokonaan Savon Energiaholding Oy, jonka omistajia ovat toimialueen 20 kuntaa. Konsernin liiketoimintaa ovat sähkönsiirto, sähköntuotanto ja kaukolämpö sekä energia-alan toimijoille tarjottavat asiakaspalvelut. Konsernin budjetoitu liikevaihto on vuonna 2021 noin 208 miljoonaa euroa ja henkilöstöä konsernissa on noin 210.

Sähköä tuotetaan Savon Voiman 11 vesivoimalaitoksessa sekä sähkön ja lämmön yhteistuotantona Iisalmen, Pieksämän ja Joensuun voimalaitoksissa. Etenemme voimalla kohti hiilineutraalia tuotantoa. Sähkön tuotantomme on kokonaan hiilineutraalia vuoteen 2027 mennessä.

Suomen suurimpiin kaukolämmön tuottajiin kuuluvana yrityksenä, tarjoamme lämpöä 21 kaukolämpöverkossa, 13 kunnan alueella. Savon alueella toimittamamme kaukolämpö tuotetaan 98 % lähellä tuotetuista energialähteistä. Kaikkiaan uusiutuvien energianlähteiden osuus on tällä hetkellä 66 %.

Savon Voima Verkko Oy vastaa yli 117 000 asiakkaan sähkön siirrosta ja verkkopalveluista Pohjois-Savon ja osin Etelä-Savon sekä Keski-Suomen alueilla. Sähköverkkoa yhtiöllä on noin 27 000 kilometriä.

Puhtaus ja kestävyys ovat osa toimintamme ydintä. Oikeilla valinnoilla varmistamme ympäristömme kestävyyden. Vastuullisena toimijana luomme mahdollisuuksia sujuvalle arjelle.

 

Kuopion Energia -konserni muodostuu emoyhtiö Kuopion Energia Oy:stä ja tytäryhtiö Kuopion Sähköverkko Oy:stä. Emoyhtiössä ovat energiantuotanto- ja kaukolämpöliiketoiminnot, liiketoimintateknologiayksikkö sekä talous- ja henkilöstöhallinto. Sähköverkkoliiketoiminta on tytäryhtiössä. Kuopion Energia on kokonaisuudessaan Kuopion kaupungin omistama.  Olemme kokonaisvastuullinen, kehittyvä ja taloudellisesti vakaa energiayhtiö. Asiakkaat pitävät meitä asiatuntevina, ammattitaitoisina ja luotettavina. Yhtiössämme työskentelee noin 130 energia-alan ammattilaista. Liikevaihtomme on noin 88 miljoonaa euroa ja palvelemme 60 000 sähkönsiirto- ja 6 100 kaukolämpöasiakasta.

 

Konsortio lyhyesti

Konsortion muodostavat kotimaiset energia-alan toimijat Kymppivoima, Oulun Energia ja Kuopion Energia.  Näistä Kymppivoiman osuus investoinnista on noin 65 prosenttia, Oulun Energian 25 ja Kuopion Energian kymmenen.

Kymppivoima on usean kunnallisen sähköyhtiön omistama yhtiö. Sen omistajia ovat muun muassa Kymenlaakso Sähkö Oy, Suur-Savon Sähkö Oy, Savon Voima Oyj, Oulun Seudun Sähkö, Iin Energia Oy, KSS Energia Oy, Ounastuotanto Oy, Pohjois-Karjalan Sähkö Oy ja Tornionlaakson Sähkö Oy.

Oulun Energia -konserniin kuuluvat emoyhtiö Oulun Energia Oy:n lisäksi Oulun Energia Sähköverkko Oy, Turveruukki Oy ja Huoltovoima Oy. Kuopion Energia -konserni muodostuu emoyhtiö Kuopion Energia Oy:stä ja tytäryhtiö Kuopion Sähköverkko Oy:stä.

OX2 kehittää ja myy tuuli- ja aurinkovoimapuistoja. Se on ottanut johtavan aseman laajamittaisen maatuulivoiman rakentajana toteutettuaan vuodesta 2004 alkaen noin 2,5 GW tuulivoimaa Suomeen, Ruotsiin, Norjaan ja Puolaan muun muassa Allianzille, Ardianille ja IKEAlle. Vuosina 2014–2020 OX2 toteutti Eurooppaan enemmän maatuulivoimaa kuin mikään muu toimija. Lisäämällä uusiutuvan energian saatavuutta OX2 edistää siirtymistä kohti kestävämpää tulevaisuutta. OX2 toimii Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Puolassa, Ranskassa, Liettuassa, Espanjassa, Italiassa ja Romaniassa. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Tukholmassa. Vuonna 2020 liikevaihto oli 5 201 miljoonaa kruunua ja liikevoitto 416 miljoonaa kruunua. OX2 on listattu Nasdaq First North Premier Growth Market -markkinapaikalle.

Lisätietoja osoitteessa www.ox2.com

 

Kymppivoima osakkaat Osuus hankkeesta
Kymenlaakson Sähkö Oy 9,99 %
Suur-Savon Sähkö Oy 14,99 %
Savon Voima Oyj 14,99 %
Oulun Seudun Sähkö 9,99 %
Iin Energia Oy 1,23 %
KSS Energia Oy 2,42 %
Ounastuotanto Oy 0,91 %
Pohjois-Karjalan Sähkö Oy 6,05 %
Tornionlaakson Sähkö Oy 4,38 %
65,0 %

 

Kuva: Mikko Havusela

« Takaisin etusivulle

« Muut ajankohtaiset uutiset