Kuopion tunnetuin maamerkki luopuu öljyn poltosta – lämpiää jatkossa uusiutuvilla

2.10.2023

60-vuotisjuhlavuottaan viettävä Puijon torni irtaantuu öljylämmityksestä ja lämpiää jatkossa kokonaan uusiutuvilla tuotetulla kaukolämmöllä. Päätös on merkittävä alueen vihreälle siirtymälle.

Puijon torni on ollut Kuopion kruunu ja suosittu matkailukohde vuosikymmenten ajan. Sen ikoninen siluetti on monille tuttu kuopiolaisuuden symboli – ’’koti on siellä, missä Puijon torni näkkyy’’. Tämän päivän ilmastohaasteiden edessä Puijon torni on ottanut askeleen kohti kestävää kehitystä ja vihreää matkailua. 2.10.2023 alkaen tunnettu maamerkki lämpiää lähialueen uusiutuvilla biopolttoaineilla tuotetulla ekokaukolämmöllä.

Lämmitystapamuutos on hieno esimerkki toimintamme kehittämisestä kestävästi luontoa arvostaen. Se on tavoitteidemme ja arvojemme mukaista, iloitsee Puijo Peakin toimitusjohtaja Pekka Niemelä.

Kuopion kaupunki lähti ennakkoluulottomasti merkittävän luontokohteen kehittämiseen mukaan, sillä ilmasto- ja resurssiviisaus on vahvasti osana kaupungin strategiaa. Kuopion kaupunkikonsernin yhteisenä tavoitteena on hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä, mikä on mahdollista saavuttaa aktiivisella ja rohkealla päätöksenteolla, suunnitelmallisella toiminnalla ja riittävällä resurssoinnilla.

Yksi konkreettinen toimi matkalla kohti määränpäätämme oli Puijolla öljylämmityksestä luopuminen ja uusiutuvien energialähteiden hyödyntäminen. Puijon Tornin ja Majan yhteenlaskettu öljyn kulutus on ollut n. 70 000 litraa vuodessa, joka nyt korvautuu Kuopion Energian tuottamalla ekokaukolämmöllä, taustoittaa Kuopion Tilapalveluiden toimitilajohtaja Hannu Väänänen.

Kaukolämmityksen rakentaminen Puijon mäelle ei ollut tyypillistä verkostorakentamista. Puijon mäki on merkittävä luonnonsuojelualue, joka kohoaa 150 metriä Kallaveden pinnasta ja 232 metriä meren pinnasta. Kaukolämpöveden pumppaamista varten mäen kupeeseen rakennettiin oma pumppaamo ja lämmönsiirrinasema ratkomaan korkeuseron tuomia haasteita.

On historiallisestikin hienoa, että pystyimme tarjoamaan useiden selvitettyjen vaihtoehtojen joukosta niin teknisesti kuin elinkaarivaikutustenkin osalta kestävimmän lämmitysratkaisun. Hauska yksityiskohta on, että tämä on myös Kuopion kaukolämmityksen 60-vuotisjuhlavuosi. Kuusikymppiset löysivät lopulta toisensa ja tämä lämmityksen liitto kruunaa sen näyttävästi, riemuitsee kaukolämpöjohtaja Reima Lassila.

Merkityksellisen tapahtuman kunniaksi tuomme kuopiolaisille valoa syysiltoihin, kun Puijon torni sekä Haapaniemen voimalaitoksen piippu valaistaan keltaiseksi 2.–3.10. klo 18–24.

 

Lisätietoja:
kaukolämpöjohtaja Reima Lassila, p. 040 709 7601 / Kuopion Energia
toimitusjohtaja Pekka Niemelä, p. 040 755 5159 / Puijo Peak
toimitilajohtaja Hannu Väänänen, p. 044 718 5615 / Kuopion tilapalvelut

« Takaisin etusivulle

« Muut ajankohtaiset uutiset