Kuopion Energia

 
Pikalinkit

Haluaisitko tuottaa ja myydä sähköä?

Kuopion Sähköverkko Oy vastaa tuotantolaitosten liittämisestä jakeluverkkoon. Sähköntuotantolaitos tulee liittää jakeluverkkoomme luotettavasti ja turvallisesti. Lähtökohtana on varmistaa verkon ja tuotantolaitoksen käyttöturvallisuus kaikissa tilanteissa.

Sähköverkkoon liitetystä omaan käyttöön tuottavasta pienitehoisesta aurinko- tai tuulivoimalasta puhutaan pientuotantonta. Pientuottajat tuottavat usein enemmän sähköä kuin omaan tarpeen on. Ylijäämän voit myydä haluamallesi sähkön myyjälle.

Pienvoimalasi liittäminen osaksi jakeluverkkoa on helppoa. Liittämisestä ei tule sinulle erillisiä kustannuksia, jos kiinteistösi sähköliittymän koko on riittävä voimalaasi varten. Rakennettaessa tuotantolaitokselle oma erillinen sähköliittymä noudatetaan tuotannon liittymismaksuhinnastoa. Jotta voimalasi voidaan asentaa osaksi jakeluverkkoa, tarvitset sähköalan ammattilaisen apua. Käänny siis laitetoimittajasi puoleen, sillä laitteiston on täytettävä Kuopion Sähköverkon vaatimukset, jotta se voidaan liittää pientuotantovoimalaksi verkkoomme. Kaikkien edellytysten täyttyessä voimalasi käyttöönotto onnistuu.

Tavanomaisissa omakotitaloissa, joissa sähköliittymän pääsulakkeiden koko on enintään 3 x 63 ampeeria, maksetaan asiakkaalle sähköverkkoon tuotetusta sähköstä kiinteä sopimuksessa sovittu hinta. Tätä suuremmissa kohteissa verkkoon toimitetusta sähköstä maksetaan muuttuvaa hintaa, joka on sähköpörssi NordPoolin tuntihinta vähennettynä marginaalilla. Pörssisähkön tuntihinnat vaihtelevat tunneittain kulloisenkin kysyntä- ja tarjontatilanteen mukaan. Tuotantolaitteiston sähköverkkoon liittäminen edellyttää tunneittain rekisteröivää mittausta, joka pystyy mittaamaan sekä verkosta otetun että verkkoon syötetyn sähkön määrät. Lähtökohtaisesti uudet etäluettavat sähkömittarit täyttävät tämän vaatimuksen ja mittaria ei yleensä tarvitse vaihtaa.

Laitteiston soveltuvuus sähköverkkoon on varmistettava ennen käyttöönottoa. Voit toimittaa meille täytetyn mikrotuotantolaitteiston yleislomakkeen sähköpostitse sahkoliittyma(at)kuopionenergia.fi. Tarkistamme laitteistosi sopivuuden ja tiedot, ja näiden puitteissa myönnämme käyttöönottoluvan.

Pienet, enintään 100 kVA:n sähköntuottajat on vapautettu tuotannon sähköverosta. Tämän lisäksi alle 10 000 euron vuosimyynti on vapautettu arvonlisäverosta, jollei pientuottaja ole muilla perusteilla arvonlisäverovelvollinen.

Kaikkien yli 100 kVA:n nimellistehoisten sähkön tuottajien ja varavoimakoneiden omistajien tulee rekisteröityä verovelvolliseksi Tullille.

Tutustu pientuotantoon ja Kuopion Sähköverkon pientuotanto-ohjeisiin

Selvitä laitetoimittajalta sopivin järjestelmä ja sen liitettävyys sähköverkkoon

Hanki laitteisto

Ota yhteyttä sähkömyyjän, jolle voit myydä ylijäämäsähkön

Asenna laitteisto

Kytke laitteisto sähköverkkoon

Tarkistamme laitteiston liitettävyyden tiedustelypyynnön jälkeen

Annamme sähköurakoitsijalle kytkentäluvat

 

Ohjeet ja lomakkeet

Mikrotuotantolaitteiston yleistietolomake

Lisätietoa tuotannosta ja hinnoista

Pientuotannon liittäminen sähköverkkoon (Kuopion Sähköverkko Oy:n ohje)

Verkkopalveluehdot VPE 2014

Sähköntuotannon verkkopalveluehdot TVPE11

Sähköntuotannon liittymisehdot

Energiateollisuus ry:n ohjeet

Tuotannon liittäminen verkkoon

Tuotannon liittäminen verkkoon, liite 1 (enintään 100 kVA)

Tuotannon liittäminen verkkoon, liite 2 (yli 100 kVA)

 

Muita hyödyllisiä linkkejä

Motivan opas sähkön pientuottajalle

Tullin valmisteverotuksen lomakkeet

 
 

Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvampaa ja kiinnostavampaa, käytämme palvelussamme evästeitä.
Jatkamalla palveluiden käyttöä hyväksyt käyttöehtomme ja evästeiden käytön. Lisätietoja tietosuojasta ja käyttöehdoista