Kuopion Energia

 
Pikalinkit

Näin liityt sähköverkkoon

1. Ota yhteyttä ajoissa sähköverkon liittymäpalveluun

Aikaisella yhteydenotolla edistät asiaasi ja aikataulut voidaan sopia hyvissä ajoin. Sähköverkon rakentaminen voi tilanteesta riippuen vaatia aikaa jopa useamman kuukauden.

sahkoliittyma@kuopionenergia.fi  tai  020 520 03

Palvelemme ma-pe 9.00-16.00

2. Sähkösuunnittelijan ja -urakoitsijan palkkaaminen

Palkkaa projektiisi ammattitaitoinen sähkösuunnittelija ja -urakoitsija. Suunnittelija määrittää tarvittavan pääsulakekoon eli liittymistehon. Samalla tulee ratkaistuksi sähköistystarpeesi ja lämmitysjärjestelmäsi. Ammattitaidolla ja harkiten tehdyn sähkösuunnitelman avulla voit pyytää vertailukelpoisia tarjouksia ja varmistaa kotisi toimivuuden ja turvallisen asumisen vuosikymmeniksi eteenpäin.

Palkkaamallasi sähköurakoitsijalla tulee olla Turvatekniikan keskuksen myöntämä lupa. Tee urakkasopimus aina kirjallisena. Siinä sovitaan mm. urakan laajuudesta, tarkastuksista, takuuajasta, urakkahinnasta maksuaikatauluineen ja muutostöistä maksuperusteineen.

3. Liittymissopimus

Ennen kiinteistön liittämistä sähköverkkoon tehdään kirjallinen liittymissopimus. Liittymissopimusta varten tarvitsemme tarkat tiedot liittymän sijainnista ja pääsulakkeen koosta. Liittymän paikan määrittämisessä auttaa asemapiirros tai haja-asutusalueella karttakopio 1:10000. Liittymän toimitusaika voidaan sopia liittymissopimuksen teon yhteydessä. Merkittävimmin toimitusaika riippuu liittymän sijaintipaikasta ja rakennettavan verkoston pituudesta. Sähköliittymismaksu sisältää liittymisoikeuden Kuopion Sähköverkko Oy:n sähköverkkoon.

Liittymismaksulla katetaan verkoston rakentamiskustannuksia. Liittymismaksun määrään vaikuttaa liittymäkoon ohella liittymän sijainti. Liittymismaksun lisäksi veloitamme mittarointi- ja kytkentämaksun. Liittymisjohto tonttialueella ei sisälly liittymismaksuun ja sen rakentamisesta vastaa palkkaamasi säköurakoitsija.

Tee liittymissopimus tästä

4. Työmaasahkö

Rakennusajaksi tarvitset työmaasähköä. Voit vuokrata meiltä erillisen työmaakeskuksen tai hankkia oman. Rakentajan on huolehdittava telineen rakentamisesta työmaakeskusta varten. Asennustelineen on oltava tukevarakenteinen, jotta työmaakeskus voidaan asentaa suoraan. Keskuksen yläreunan tulee yltää noin kahden metrin korkeuteen. Työmaasähkön toimitusajaksi on syytä varata pari viikkoa.

Tilaa työmaasähkö tästä

5. Sähköjohto ja jatkosmonttu

Tuomme sähköjohdon tontin rajalla sijaitsevaan liittymispisteeseen. Liittymispisteestä pääkeskukselle menevän liittymisjohdon rakentamisesta vastaa asiakas eli käytännössä palkkaamasi sähköurakoitsija. Johto on mitoitettava ja asennettava sähköyhtiön edellyttämällä tavalla. Pienin maakaapelikoko tulee olla vähintään AXMK 4×25.

Kaapeliojan kaivuu ja peittäminen kuuluu tonttialueella rakentajalle. Huomioithan, että tämä tarkoittaa myös tontin rajan läheisyydessä sijaitsevaa ”jatkosmonttua”. Jatkosmontussa Kuopion Sähköverkon sähköjohto liitetään asiakkaan liittymisjohtoon. Huolehdithan, että jatkosmonttu on valmiiksi kaivettuna ennen lopullisen liittymän asennusajankohtaa. Jatkosmontun suositusmitat ovat: pituus 1,5m, leveys 1,0 m ja syvyys 0,8m. Kytkennän jälkeen kaivanto tulee peittää.

6. Liittymisjohdon suojaputket

Liittymisjohdon mekaanisena suojana suositellaan käytettäväksi A-lujuusluokan suojaputkea koko tontin osuudella. Putken minimihalkaisija 25A – 35A liittymisluokissa on 50 mm ja suuremmilla liittymisluokilla 110 mm. Salaojaputkea ei saa käyttää kaapelin suojaputkena. Rakentajan vastuulla on asentaa kovasta muoviputkesta valmistetut nousukulmat sokkelin läpivienniksi sähköliittymiskaapelille sekä puhelin- ja antennikaapeleille. Myös maadoitusjohtolenkkiä varten on asennettava läpivientiputket.

7. Liittymisjohdon kytkentä ja mittarointi

Kun rakennus on sähköistyksen osalta valmis, sähköurakoitsija tilaa liittymisjohdon kytkennän ja mittaroinnin. Tilauksen yhteydessä urakoitsija toimittaa Kuopion Sähköverkko Oy:lle käyttöönottotarkastuspöytäkirjan ja asemapiirroksen, josta ilmenee liittymisjohdon sijainti, pituus ja tyyppi.

Tilaa liittymisjohdon kytkentä tai mittarointi tästä

 

Lue Rakentajan opas

 

Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvampaa ja kiinnostavampaa, käytämme palvelussamme evästeitä.
Jatkamalla palveluiden käyttöä hyväksyt käyttöehtomme ja evästeiden käytön. Lisätietoja tietosuojasta ja käyttöehdoista