Kuopion Energia

 
Pikalinkit

Sähkön alkuperä

Ympäristötuotteet

Puusähkön, Vesisähkön ja Tuulisähkön alkuperä on varmennettu alkuperätakuu-sertifikaateilla. Sertifikaatit ovat ainoa hyväksytty tapa varmentaa sähkön alkuperä ja niiden avulla tuotanto pystytään jäljittämään aina tuotantolaitostasolle saakka. Puusähkö, Vesisähkö ja Tuulisähkö ovat 100-prosenttisesti uusiutuvaa tuotantoa, niiden CO2-ominaispäästöt olivat 0 g/kWh, eivätkä ne sisällä ydinjätekertymää.

Vuonna 2016 uusiutuvien energialähteiden osuus oli 30 % sähkön kokonaismyynnistä. Tästä osuudesta 63 % myytiin ympäristötuotteina.

Sähkön kokonaismyynti

Vuonna 2016 Kuopion Energian myymästä sähköstä 53 % hankittiin sähköpörssi Nord Poolista. Alkuperältään varmentamattoman pörssisähkön alkuperä on määritelty Energiaviraston vuosittain julkaisemassa Suomen jäännösjakaumassa.

47 % myydystä sähköstä tuotettiin paikallisesti Haapaniemen voimalaitoksissa ja Pitkälahden moottorivoimalaitoksessa. Oman tuotannon pääpolttoaineet olivat biomassa ja turve.

Vuonna 2016 myydyn sähkön CO2-ominaispäästöt olivat 237 g/kWh. Sähkön tuottamiseen käytetystä ydinpolttoaineesta syntyi jätettä 0,65 mgU/kWh.

CO2-ominaispäästöt on laskettu Energiaviraston määrittelemällä tavalla. Ominaispäästöjen laskennassa Kuopion Energian sähkön ja lämmön yhteistuotannon päästöt on jaettu energiamenetelmän mukaan eli sähkön ja lämmön nettotuotantojen suhteessa. Laskennassa on käytetty Tilastokeskuksen polttoaineluokituksen yhteydessä julkaistavia polttoainekohtaisia päästö- ja hapettumiskertoimia.

Käytetyn ydinpolttoaineen määrän laskenta perustuu Energiaviraston ilmoittamaan Suomen jäännösjakauman keskimääräiseen käytetyn ydinpolttoaineen määrään.

Tiedot päivitetään kalenterivuosittain valtakunnallisten tilastojen valmistuttua kesä-heinäkuussa.

Kuopion Energian vuonna 2016 myymän sähkön energialähdejakauma

Turve ja fossiiliset
energialähteet

47 %

Uusiutuvat
energianlähteet

30 %

Ydinvoima
Kuva: TVO

23 %

 
 

Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvampaa ja kiinnostavampaa, käytämme palvelussamme evästeitä.
Jatkamalla palveluiden käyttöä hyväksyt käyttöehtomme ja evästeiden käytön. Lisätietoja tietosuojasta ja käyttöehdoista