Kuopion Energia

 
Pikalinkit

Sähkön alkuperä

Ympäristötuotteet

Puusähkön, Vesisähkön ja Tuulisähkön alkuperä on varmennettu alkuperätakuu-sertifikaateilla. Sertifikaatit ovat ainoa hyväksytty tapa varmentaa sähkön alkuperä ja niiden avulla tuotanto pystytään jäljittämään aina tuotantolaitostasolle saakka. Puusähkö, Vesisähkö ja Tuulisähkö ovat 100-prosenttisesti uusiutuvaa tuotantoa, niiden CO2-ominaispäästöt olivat 0 g/kWh, eivätkä ne sisällä ydinjätekertymää.

Vuonna 2017 uusiutuvien energialähteiden osuus oli 35 % sähkön kokonaismyynnistä. Tästä osuudesta 55 % myytiin ympäristötuotteina.

Sähkön kokonaismyynti

Vuonna 2017 Kuopion Energian myymästä sähköstä 54 % hankittiin sähköpörssi Nord Poolista. Alkuperältään varmentamattoman pörssisähkön alkuperä on määritelty Energiaviraston vuosittain julkaisemassa Suomen jäännösjakaumassa.

46 % myydystä sähköstä tuotettiin paikallisesti Haapaniemen voimalaitoksissa ja Pitkälahden moottorivoimalaitoksessa. Oman tuotannon pääpolttoaineet olivat biomassa ja turve.

Vuonna 2017 myydyn sähkön CO2-ominaispäästöt olivat 213 g/kWh. Sähkön tuottamiseen käytetystä ydinpolttoaineesta syntyi jätettä 0,66 mgU/kWh.

CO2-ominaispäästöt on laskettu Energiaviraston määrittelemällä tavalla. Ominaispäästöjen laskennassa Kuopion Energian sähkön ja lämmön yhteistuotannon päästöt on jaettu energiamenetelmän mukaan eli sähkön ja lämmön nettotuotantojen suhteessa. Omien tuotantolaitosten hiilidioksidipäästömääränä on käytetty Energiaviraston hyväksymän todentajan tarkastamaa lukemaa.

Käytetyn ydinpolttoaineen määrän laskenta perustuu Energiaviraston ilmoittamaan Suomen jäännösjakauman keskimääräiseen käytetyn ydinpolttoaineen määrään.

Tiedot päivitetään kalenterivuosittain valtakunnallisten tilastojen valmistuttua kesä-heinäkuussa.

Kuopion Energian vuonna 2017 myymän sähkön energialähdejakauma

Turve ja fossiiliset
energialähteet

41 %

Uusiutuvat
energianlähteet

35 %

Ydinvoima
Kuva: TVO

24 %

 
 

Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvampaa ja kiinnostavampaa, käytämme palvelussamme evästeitä.
Jatkamalla palveluiden käyttöä hyväksyt käyttöehtomme ja evästeiden käytön. Lisätietoja tietosuojasta ja käyttöehdoista