Kuopion Energia

 
Pikalinkit

Mistä kaukolämmön hinta muodostuu?

Kaukolämpölasku koostuu perusmaksusta (€/v) ja energiamaksusta (€/MWh) sekä arvonlisäverosta (24 %).

Perusmaksuilla pyritään kattamaan pääosa kiinteistä kustannuksista eli lämmön tuotantolaitosten ja verkon rakentamisen ja ylläpidon sekä hallinnon kustannuksista. 

Energiamaksuilla katetaan lämmönhankinnan muuttuvia kustannuksia, joista polttoainekustannukset energiaveroineen ja päästöoikeusmaksuineen muodostavat ylivoimaisesti suurimman osuuden. Kaukolämmön kysynnässä, tuotantokustannuksissa ja hankintamahdollisuuksissa on huomattavia eroja eri vuodenaikoina. Sen vuoksi käytössämme on kausihinnoittelu, jossa energiamaksut vaihtuvat vuodenaikojen mukaan.

Asiakkailla on nykyisin mahdollisuus itse seurata omaa tehon ja energian käyttöään Kuopion Energian tarjoamien Online-palvelujen kautta.

 

Omakoti- ja paritalot

Omakoti- ja paritalojen hinnoittelu koostuu perusmaksusta ja energiamaksusta. Perusmaksu määräytyy rakennustilavuuden perusteella hinnaston mukaisesti. Energiamaksu on kaikille kaukolämmön asiakkaille sama.

Mikäli kotisi lämmönkulutus on alle 20 MWh/v, kannattaa sinun valita lämpötuotteeksesi Tarkkalämpö. Tällaisia rakennuksia ovat esimerkiksi uudet talot sekä rakennukset, joissa käytetään lisänä takkoja, ilmalämpöpumppuja yms. Tarkkalämmön energiatehokkuuteen kannustava hinnoittelu mahdollistaa pienemmän lämpölaskun – uusiutuvaa energiaa hyödyntämällä, tinkimättä tippaakaan kaukolämmön hyvistä ominaisuuksista.

Muut kiinteistöt

Kiinteistöissä hinnoittelu koostuu perusmaksusta ja energiamaksusta. Perusmaksujen perusteena olevat laskutustehot määräytyvät toteutuneiden kulutustietojen perusteella. Mitattuun tietoon perustuva perusmaksujen määritys on oikeudenmukainen ja tasapuolinen, koska tällöin kukin asiakas maksaa vain tarvitsemastaan tehosta.

Myös kaukolämpöveden paluulämpötila vaikuttaa perusmaksuun. Paluuveden lämpötilan vaikutus perusmaksuihin on enimmillään ±10 %. Matalampi paluuveden lämpötila pienentää kaukolämmön jakelun kustannuksia (lämpöhäviöt, pumppaus, verkon investoinnit) ja lisää voimalaitoksen savukaasupesurin tuottoa (säästää polttoainetta). Asiakkailla lämmönjakolaitteiden hyvä jäähtymä ja sitä kautta matalampi paluulämpötila varmistaa myös sen, että rakennukset saavat laitteistansa aina käyttöönsä tarvitsemansa lämmitystehon.

Kuopion Energia tarkistaa perusmaksujen perusteena olevat tehot ja paluuveden maksuvaikutukset kahden vuoden välein (tarkistettu viimeksi 1.1.2019). Asiakas voi pyytää erillistä tarkistusta em. rytmistä poiketen esim. kaukolämpölaitteiden uusinnan jälkeen. Tarkistus voidaan tehdä, mikäli edustavaa tuntimittaustietoa on riittävästi käytettävissä (vaatii vähintään 1 lämmityskauden mittaustiedot).

Tp oC Vaikutus-% Tp oC Vaikutus-%
…30 -10,0 40…55 0,0
31 -9,0 56 +1,0
32 -8,0 57 +2,0
33 -7,0 58 +3,0
34 -6,0 59 +4,0
35 -5,0 60 +5,0
36 -4,0 61 +6,0
37 -3,0 62 +7,0
38 -2,0 63 +8,0
39 -1,0 64 +9,0
40 0,0 65… +10,0

Täyden 10 % hyvityksen saa, kun kaukolämpöveden paluulämpötila (Tp) pysyy alle 31 ⁰C:ssa. Jos paluulämpötila on 39 ⁰C, hyvitys on 1 %.

Vastaavasti lisämaksu määräytyy, kun paluulämpötila on 56…>65 ⁰C:tta. Paluulämpötiloilla 40…55 ⁰C ei ole vaikutusta kohteen perusmaksuun.

Paluulämpötilojen tarkastelu suoritetaan kohteen suurimman juoksevan kolmen tunnin tehokeskiarvon vastaavasta paluulämpötilasta kohteen normaalissa käyttötilanteessa.

Hintaan kuuluvat palvelut

Kaukolämmön hintaan sisältyy lämmönkäytön analysointi ja varallaolopalvelu.

Lue lisää palveluista

Lue lisää tuotteista ja hinnoista

 

 

Ota yhteyttä, kerromme mielellämme lisää


Energia-asiantuntija Sanna Uura ja myyntipäällikkö Teemu Tirkkonen.

Tilaus, käyttöönotto, tarkastus

Lähetä sähköpostia

lampoasiakaspalvelu@kuopionenergia.fi

Soita 020 520 04

Katso Kuopion Energian yhteystiedot

 
 

Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvampaa ja kiinnostavampaa, käytämme palvelussamme evästeitä.
Jatkamalla palveluiden käyttöä hyväksyt käyttöehtomme ja evästeiden käytön. Lisätietoja tietosuojasta ja käyttöehdoista