Kuopion Energia

 
 

Kuopion Energian tilinpäätös 2019

Sähkönmyynnin siirto Väreeseen pienensi liikevaihtoa

Sähkökauppaliiketoiminnan myynti Väre Oy:lle näkyi liikevaihdon laskuna. Voimalaitoksen tuottama sähköenergia myytiin kuluttajamarkkinoiden sijasta tukkumarkkinoille. Kylmä tammikuu ja asiakasmäärän kasvu olivat pohjana budjetoitua paremmalle tulokselle. Tulosta paransivat myös vuoden alussa tehty kaukolämmön perusmaksujen korotus sekä heinäkuussa tehty sähkön siirtohintojen nosto.

Vuosi 2019 oli Kuopiossa keskilämpötilaltaan 0,3 astetta edellisvuotta kylmempi ja pitkäaikaista keskiarvoa 0,8 astetta lämpimämpi. Sähkön siirtomäärä kasvoi 0,7 % ja kaukolämmön myynti 1,3 %. Myynnin kasvu johtuu edellisvuotta alemman lämpötilan lisäksi runsaasta rivi- ja kerrostalotuotannosta.

Konsernin liikevaihdoksi muodostui 91,7 miljoonaa euroa (102,3 miljoonaa vuonna 2018). Liikevoitto oli 27,0 miljoonaa (21,6) ja voitto ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja 17,4 miljoonaa (11,6). Sähkökauppaliiketoiminnan myynnistä saatu myyntivoitto, 5,2 miljoonaa euroa, selittää tulosparannuksen.

Kaukolämpö säilytti kilpailukykynsä

Kaukolämmön myynti oli 958 GWh (946), mistä Vehmersalmen ja Melalahden aluelämpöverkkojen osuus oli 6,4 GWh (6,4). Kaukolämmön toimituksen keskeytysaika oli lämmityskauden aikana keskimäärin 27 (6) minuuttia asiakasta kohden. Kaukolämpöön liittyi vuoden aikana 60 uutta asiakasta, eikä asiakkaita siirtynyt muihin lämmitysmuotoihin.

Kuopion Sähköverkko Oy siirsi asiakkailleen sähköä 605 GWh (601). Uusia asiakkaita liitettiin sähköverkkoon 1 115 (1 414). Vuosi 2019 oli sähkön jakelun toimitusvarmuuden suhteen erinomainen. Asiakkaiden kokema keskimääräinen keskeytysaika oli 8,7 (6,6) minuuttia.

Sähkön vähittäismyynnin siirryttyä Väreelle myi Kuopion Energia Oy Haapaniemen voimalaitoksella ja Pitkälahden moottorivoimalaitoksella tuottamansa sähkön, 351 GWh, tukku- ja tasesähkömarkkinoille.

Investoinnit kasvussa

Konsernissa investoitiin yhteensä 30,6 miljoonaa euroa (16,6). Merkittävimmät kohteet olivat Savilahden kaukojäähdytyslaitos 9,5 miljoonaa, Haapaniemen kaukolämpöakku 4,4 miljoonaa, sähkö- ja kaukolämpöverkosto 6,6 miljoonaa, Haapaniemen sähköaseman 110 kV:n kojeistohallin ja GIS-kojeiston rakentaminen 2,7 miljoonaa, Haapaniemen voimalaitoksen toimistorakennus 1,2 miljoonaa, tietojärjestelmät ja raportoinnin kehittäminen 1,0 miljoona.

Asiakaspalvelu Savon Voiman hoidettavaksi

Sähkökaupan siirryttyä Väreelle väheni konsernin asiakaspalvelutarve. Asiakaspalvelu päätettiin yhdistää Savon Voiman kanssa yhteiseen palvelukeskukseen, joka aloitti toimintansa 1.1.2020.

Polttoaineiden käyttö pieneni

Polttoaineita käytettiin edellisvuotta vähemmän, yhteensä 1 415 GWh (1 483), vaikka kaukolämmön ja sähkön tuotanto kasvoivat. Muutos johtuu hyötysuhteeltaan paremman Haapaniemi 2-yksikön edellisvuotta suuremmasta osuudesta tuotannossa.

Biopolttoaineiden osuus kasvoi edellisvuodesta. Uusiutuvia polttoaineita käytettiin 822 GWh (816), mikä on 58,1 % (55,0 %) kaikista polttoaineista. Kuopion Energian käyttämiä biopolttoaineita ovat metsähake, metsäteollisuuden sivutuotteet, sahanpuru ja biokaasu.

Turvetta käytettiin 541 (656) ja öljyä 21 (4) GWh.

Turvetuotantokesä oli hyvä ja Kuopion Energian oma turvetuotanto ylitti tavoitteet 4 prosentilla.

Tunnuslukuja

Konserni 2019 2018
Liikevaihto (milj. euroa) 91,7 102,3
Käyttökate (milj. euroa) 45,1 39,6
Käyttökate (%) 49,2 38,7
Liikevoitto (milj. euroa) 27,0 21,6
Liikevoitto (%) 29,4 21,1
Sijoitetun pääoman tuotto (%) 7,8 6,4
Oman pääoman tuotto (%) 15,3 10,8
Omavaraisuusaste (%) 26,8 24,6
Maksuvalmius (quick ratio) 1,7 1,8

 

 

Lisätietoja:

Kuopion Energia Oy, toimitusjohtaja Esa Lindholm, puhelin 040 709 7101
Kuopion Sähköverkko Oy, toimitusjohtaja Kari Väänänen, puhelin 040 709 7501

 

 

Kuopion Energia –konserni muodostuu emoyhtiö Kuopion Energia Oy:stä ja sen tytäryhtiöstä, Kuopion Sähköverkko Oy:stä. Emoyhtiössä on energiantuotanto- ja kaukolämpöliiketoiminnot sekä talous- ja henkilöstöhallinto. Sähköverkkoliiketoiminta on sähkömarkkinalain mukaisesti erillisessä tytäryhtiössä.

« Takaisin « Muut ajankohtaiset uutiset

Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvampaa ja kiinnostavampaa, käytämme palvelussamme evästeitä.
Jatkamalla palveluiden käyttöä hyväksyt käyttöehtomme ja evästeiden käytön. Lisätietoja tietosuojasta ja käyttöehdoista