Kuopion Energia

 
 

Kuopion Energian tilinpäätös 2018: Kylmät talvikuukaudet tulosparannuksen takana

Normaalia kylmemmät helmi- ja maaliskuu sekä sähkön myynnin onnistunut asiakashankinta kasvattivat Kuopion Energia -konsernin liikevaihtoa. Myös konsernin tulos kasvoi hieman edellisvuodesta. Tulosta paransi myös heinäkuussa tehty sähkön siirtohintojen nosto. Turpeen lisäkäytöllä paikattiin edelliskesän huonoista tuotanto- ja talven vaikeista varastointiolosuhteista kärsinyttä metsähaketta.

Vuosi 2018 oli Kuopiossa keskilämpötilaltaan 0,6 astetta edellisvuotta lämpimämpi. Ero normaalivuoteen oli +1,1 astetta. Lämpimästä säästä huolimatta sekä kaukolämmön myynti että siirretyn sähkön määrä kasvoivat reilulla puolella prosentilla edellisvuodesta. Kasvu selittyy kaupungin kasvun myötä saaduilla uusilla asiakkailla.

Konsernin liikevaihdoksi muodostui 102,3 miljoonaa euroa (97,4 miljoonaa vuonna 2017). Liikevoitto oli 21,6 miljoonaa (21,0) ja voitto ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja 11,6 miljoonaa (10,7).

Sähkön myynnissä loppukiri

Kuopion Energia Oy myi sähköä vuonna 2018 yhteensä 745 gigawattituntia (GWh), mikä on 6,2 prosenttia edellisvuotta enemmän. Sähkön myynnin kasvu johtui asiakasmäärän kasvusta pääasiassa Kuopion ulkopuolella. Sähkön myyntiliiketoiminta siirtyi vuoden vaihteessa Väre Energia Osakeyhtiöön.

Kuopion Sähköverkko Oy siirsi asiakkailleen sähköä 601 GWh (597). Lämmin kesä kasvatti jäähdytyksen tarvetta erityisesti heinäkuussa, mikä näkyi sähkönkulutuksessa. Samoin kylmät talvikuukaudet kasvattivat kulutusta. Uusia asiakkaita liitettiin sähköverkkoon 1 414 (1 045). Vuosi 2018 oli sähkön jakelun toimitusvarmuuden kannalta erinomainen. Asiakkaiden kokema keskimääräinen keskeytysaika oli 6,6 (14,6) minuuttia.

Kaukolämmön myynti oli 946 GWh (940), mistä Vehmersalmen ja Melalahden aluelämpöverkkojen osuus oli 6,4 GWh (6,5). Kaukolämmön toimituksen keskeytysaika oli lämmityskauden aikana keskimäärin kuusi (6) minuuttia asiakasta kohden.

Kaukojäähdytyksestä uutta liiketoimintaa

Harjulan sairaalan viereen sijoittuvan kaukojäähdytyslaitoksen rakentaminen aloitettiin elokuussa. Neulalahden syvänteestä kylmää vettä laitokselle johtavan putken kokoamista ja asennusta jatkettiin jäiden tuloon asti. Laitos otetaan käyttöön keväällä 2020, mihin asti Puijon sairaala-alueella ja Microkadun alueella sijaitseville asiakkaille jäähdytystä toimitetaan väliaikaisten konttijäähdyttimien avulla.

Neulalahden syvänteen kylmää vettä hyödyntävä järjestelmä vähentää merkittävästi (70-80 %) sähkön käyttöä jäähdytyksessä.

Polttoaineiden käyttö kasvoi lämmön myynnin kasvun suhteessa

Polttoaineita käytettiin yhteensä 1 483 GWh (1 393).

Biopolttoaineiden osuus pieneni edellisvuodesta. Uusiutuvia polttoaineita käytettiin 816 GWh (852), mikä on 55,0 % (61,2 %) kaikista polttoaineista. Kuopion Energian käyttämiä biopolttoaineita ovat metsähake, metsäteollisuuden sivutuotteet, sahanpuru ja biokaasu.

Biopolttoaineiden osuuden aleneminen johtuu sateisesta tuotantokesästä 2017, talven käyttöolosuhteista sekä tarjonnan vähenemisestä. Huonolaatuisen puupolttoaineen käyttö ja osittainen korvaaminen oli mahdollista hyvän turvetarjonnan ansiosta.

Turvetta käytettiin 656 (526) ja öljyä 4 (15) GWh. Polttoaineiden kotimaisuusaste oli 95 % (91 %).

Turvetuotantokesä oli erittäin hyvä ja Kuopion Energian oma turvetuotanto ylitti tavoitteet 50 prosentilla.

Tunnuslukuja

Konserni 2018 2017
Liikevaihto (milj. euroa) 102,3 97,4
Käyttökate (milj. euroa) 39,6 38,2
Käyttökate (%) 38,7 39,3
Liikevoitto (milj. euroa) 21,6 21,0
Liikevoitto (%) 21,1 21,6
Sijoitetun pääoman tuotto (%) 6,4 6,2
Oman pääoman tuotto (%) 10,8 10,6
Omavaraisuusaste (%) 24,6 23,1
Maksuvalmius (quick ratio) 1,8 2,0

« Takaisin « Muut ajankohtaiset uutiset

Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvampaa ja kiinnostavampaa, käytämme palvelussamme evästeitä.
Jatkamalla palveluiden käyttöä hyväksyt käyttöehtomme ja evästeiden käytön. Lisätietoja tietosuojasta ja käyttöehdoista