Kuopion Energia

 
 

Kuopion Energian tilinpäätös 2017

Kuopion Energian tulos parani merkittävästi

Kuopion Energia -konsernin liikevaihto oli 97,4 miljoonaa euroa (100,5 miljoonaa vuonna 2016). Liikevoitto oli 21,0 miljoonaa (16,1) ja voitto ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja 10,7 miljoonaa (5,7). Liikevaihto pieneni noin kolme prosenttia edellisvuodesta kaukolämmön ja sähköenergian hintojen laskun vuoksi.

Konsernin tulos parantui huomattavasti edelliseen vuoteen verrattuna. ”Kaikilla mittareilla vuosi 2017 oli menestyksellinen ja Kuopion Energia pystyi toteuttamaan kaikki investoinnit tulorahoituksella, mm. rakentamaan uuden toimitalon Haapaniemelle”, kertoo toimitusjohtaja Esa Lindholm.

Merkittävin tulosta parantava tekijä oli kymmenen vuoden takaisen yhtiörakennemuutoksen yhteydessä syntyneen liikearvopoiston päättyminen. Muita merkittäviä tekijöitä olivat Haapaniemen voimalaitoksen savukaasupesurin polttoainetaloutta parantava vaikutus, kaukolämmön lämpöhäviöiden väheneminen ja vuoden alussa toteutettu sähkön siirtohintojen korotus.

Kaikki liiketoiminnot paransivat edellisvuodesta

Vuosi 2017 oli Kuopiossa keskilämpötilaltaan 0,4 astetta edellisvuotta kylmempi, mutta noin puoli astetta normaalivuotta lämpimämpi. Säätila ja uudet kaukolämpöasiakkaat kasvattivat lämmön myyntiä noin prosentilla edellisvuodesta. Parantuneen polttoaine- ja energiatalouden ansiosta polttoaineiden käyttö kuitenkin aleni viisi prosenttia.

Kuopion Energia Oy myi sähköä vuonna 2017 yhteensä 702 gigawattituntia (GWh), mikä on 3,8 prosenttia edellisvuotta enemmän. Sähkön myynnin kasvu johtui asiakasmäärän kasvusta pääasiassa Kuopion ulkopuolella.

Kuopion Sähköverkko Oy siirsi asiakkailleen sähköä 597 GWh (601). Viileähkö kesä pienensi jäähdytyksen tarvetta oleellisesti, mikä näkyi sähkönkulutuksessa kesäaikana. Uusia asiakkaita liitettiin sähköverkkoon 1 045 (926). Vuosi 2017 oli sähkön jakelun toimitusvarmuuden kannalta hyvä. Sähköntoimituksen keskeytysaika oli asiakasta kohden keskimäärin 14,6 (13,8) minuuttia.

Kaukolämmön myynti oli 940 GWh (931), mistä Vehmersalmen ja Melalahden aluelämpöverkkojen osuus oli 6 GWh (6,2). Kaukolämmön toimituksen keskeytysaika oli lämmityskauden aikana keskimäärin kuusi (9) minuuttia asiakasta kohden.

Kuopion Energia menestyi erinomaisesti Energiateollisuuden syksyllä 2017 teettämässä energiayhtiöiden asiakastyytyväisyystutkimuksessa. Sähköasiakkaille suunnatussa tutkimuksessa Kuopion Energia oli paras 16 tutkimukseen osallistuneen energiayhtiön joukossa. Kaukolämpöasiakkaiden tutkimuksessa sijoitus oli neljäs 12 kaukolämpöyhtiön joukossa.

Polttoaineiden käyttö väheni – yli puolet uusiutuvia

Kuopion Energia käytti polttoaineita yhteensä 1 393 GWh (1 465), josta uusiutuvia oli 852 GWh eli 61 prosenttia kaikista polttoaineista. Uusiutuvien polttoaineiden käyttö kasvoi 54 GWh edellisvuodesta ja nousi uuteen ennätykseen. Kuopion Energian käyttämiä biopolttoaineita ovat metsähake, metsäteollisuuden sivutuotteet ja biokaasu.

Turvetta käytettiin 526 (649) ja öljyä 15 (15) GWh. Polttoaineiden kotimaisuusaste oli 91 prosenttia (92 %).

Turvetuotantokesä oli sateiden vuoksi keskinkertainen ja Kuopion Energian oma turvetuotanto jäi 80 prosenttiin tavoitteesta.

Tunnuslukuja

Konserni 2017 2016
Liikevaihto (milj. euroa) 97,4 100,5
Käyttökate (milj. euroa) 38,2 37,4
Käyttökate (%) 39,3 37,3
Liikevoitto (milj. euroa) 21,0 16,1
Liikevoitto (%) 21,6 16,1
Sijoitetun pääoman tuotto (%) 6,2 4,8
Oman pääoman tuotto (%) 10,6 7,7
Omavaraisuusaste (%) 23,1 21,1
Maksuvalmius (quick ratio) 2,0 2,0

 

 

« Takaisin « Muut ajankohtaiset uutiset

Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvampaa ja kiinnostavampaa, käytämme palvelussamme evästeitä.
Jatkamalla palveluiden käyttöä hyväksyt käyttöehtomme ja evästeiden käytön. Lisätietoja tietosuojasta ja käyttöehdoista