Kuopion Energia

 
 

Valtakunnallinen JÄÄTYVÄ 2017 –harjoitus

Kuopion ja Siilinjärven alueella harjoitellaan 4.–5.10.2017 viranomaisten ja elinkeinoelämän yhteistoimintaa sään aiheuttamassa laajassa sähkönjakelun häiriössä, joka kohdistuu sekä paikalliseen että valtakunnalliseen sähköverkkoon. JÄÄTYVÄ 2017 -harjoituksen toteutuksesta vastaa Huoltovarmuusorganisaation voimatalouspooli ja siihen osallistuu laaja-alaisesti alan toimijoita, viranomaisia ja alueen kunnat. Harjoitus näkyy Pohjois-Savon alueella, mutta sähköjä siinä ei todellisuudessa katkaista.

JÄÄTYVÄ 2017 -harjoituksen kohteena on sään aiheuttama laaja-alueinen ja pitkäkestoinen kanta- ja jakeluverkkojen sähkönjakelun häiriö, joka lamauttaa pitkäksi aikaa yhteiskunnan perustoiminnot Pohjois-Savon alueella Savon Voima Verkon ja Kuopion Energian jakelualueilla.

Harjoituksessa on selvitelty ennakkoon kuutta osa-aluetta, joiden toimintaa harjoituksessa tullaan testaamaan: vikojen korjaustyön resurssien ja kaluston riittävyys, virka-avun käyttö, kunnan johtoryhmän toiminta, polttoaineen jakelun varmistaminen, sähkön palautusjärjestyksen toteutus ja tiedottaminen.

Harjoituksen tavoitteena on lisätä viranomaisten, kuntien ja elinkeinoelämän toimintakykyä sähkönjakelun vaikeassa häiriötilanteessa. Lisäksi harjoituksen avulla varmistetaan ja kehitetään toimintamalleja sekä vikojen korjauksessa käytettäviä laitteistoja ja välineitä. Harjoituksessa selvitetään yhteistyön ja yhteydenpitojärjestelmien toimivuutta pitkäkestoisessa sähkökatkossa:

Huoltovarmuusorganisaation voimatalouspoolin aiemmat TOUKO 2011- ja VALVE 2014 -harjoitukset ovat osoittaneet, että kunta- ja julkishallinnon varautumiselle sekä sähköyhtiöiden ja viranomaisten yhteistyön kehittämiselle on tarvetta.

Harjoitusta valmisteltu yli vuosi

JÄÄTYVÄ 2017 -harjoitusta on valmisteltu runsaan vuoden ajan. Mukana valmistelussa ovat olleet toimialan yhteiskunnallisesti kriittiset toimijat. Mukana valtakunnallisessa harjoituksessa on yli 300 henkilöä eri organisaatioista.

JÄÄTYVÄ 2017 -suurhäiriöharjoitusta edelsi Kuopiossa 26.8. osana Kuopio juhlii -tapahtumaa pidetty ”Pahasti poikki” -varautumisen teemapäivä. Teemapäivässä opastettiin asukkaita toimimaan pitkissä sähkökatkoissa mm. kotivaraan liittyvissä asioissa.

JÄÄTYVÄ 2017 -toteutuksesta vastaa Huoltovarmuusorganisaation voimatalouspooli, ja siihen osallistuvat kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj, Huoltovarmuuskeskus, Puolustusvoimat, Siilinjärven kunta, Kuopion kaupunki, Savon Voima Verkko Oy, Kuopion Sähköverkko Oy, Kuopion Vesi, Pohjois-Savon pelastuslaitos sekä useita muita viranomaisia ja yrityksiä.

 

Lisätietoja harjoituksesta:

Petri Nieminen, voimajärjestelmäasiamies, Huoltovarmuuskeskus, p. 029 505 1060 petri.nieminen@nesa.fi

Arto Pahkin, valvomopäällikkö, Fingrid Oyj, p.0400 756 146, arto.pahkin@fingrid.fi

Matti Ryhänen, toimitusjohtaja, Savon Voima Verkko Oy, p. 044 723 7450, matti.ryhanen@savonvoima.fi

Kari Väänänen, toimitusjohtaja, Kuopion Sähköverkko Oy, p. 040 709 7501, kari.vaananen@kuopionenergia.fi

Lauri Holappa, turvallisuuspäällikkö, Kuopion kaupunki, p. 044 718 5630, lauri.holappa@kuopio.fi

 

« Takaisin « Muut ajankohtaiset uutiset

Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvampaa ja kiinnostavampaa, käytämme palvelussamme evästeitä.
Jatkamalla palveluiden käyttöä hyväksyt käyttöehtomme ja evästeiden käytön. Lisätietoja tietosuojasta ja käyttöehdoista