Kuopion Energia

 
 

KYS ottaa käyttöön kaukojäähdytyksen

Kuopiossa aletaan ensimmäistä kertaa jäähdyttää rakennuksia järvivedellä. KYSin pääsairaalaan suunnitellun kaukojäähdytyshankkeen eteneminen varmistui, kun molempien osapuolten hallitukset hyväksyivät tällä viikolla lopullisen kaukojäähdytyssopimuksen. KYS on alueen merkittävin jäähdytyksen tarvitsija. Jatkossa Kuopion Energia tarjoaa kaukojäähdytystä myös muille Savilahden alueella toimiville.

Jäähdytysenergiaa saadaan Pohjois-Kallaveden Neulalahden syvännealueiden kylmästä vedestä. Sen hyödyntämiselle ja sitä palvelevalle vesistöputkistolle on saatu vesi- ja ympäristönsuojelulain mukainen lupa. Neulalahden syvänteen kylmää vettä riittää hankkeen tarpeisiin myös kesällä, jolloin jäähdytystarve on suurimmillaan.

Kaukojäähdytyksessä kiinteistöjen jäähdyttämiseen tarvittava kylmä vesi tuotetaan keskitetyn järjestelmän avulla. Jäähdytysjärjestelmä tuottaa kylmää vettä, joka siirretään erillisen kaukojäähdytysverkon kautta kiinteistöjen käyttöön – vastaavalla tavalla kuin kaukolämmityksessä, jossa kiinteistöjä lämmitetään kaukolämpöveden avulla. Neulalahden kylmää vettä hyödyntävä ratkaisu parantaa energiatehokkuutta merkittävästi kiinteistökohtaiseen jäähdytykseen verrattuna.

KYSissä jäähdytyksen tarve on viime vuosina kasvanut huomattavan suureksi hoitolaitteiden teknologian kehittymisen sekä hoitotilojen sisäilman lämpötilavaatimusten vuoksi. Tähän saakka jäähdytys on tuotettu KYSin pääsairaalan tontilla sähköllä hajautetusti kymmenien eri laitteiden avulla.

Harjulan sairaalan tontin takaosalle sijoittuvan kaukojäähdytyksen tuotantolaitoksen suunnittelu alkaa keväällä 2017. Tuotantokäytössä laitoksen on arvioitu olevan kesällä 2019.

« Takaisin « Muut kaukojäähdytyksen uutiset

Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvampaa ja kiinnostavampaa, käytämme palvelussamme evästeitä.
Jatkamalla palveluiden käyttöä hyväksyt käyttöehtomme ja evästeiden käytön. Lisätietoja tietosuojasta ja käyttöehdoista