Kuopion Energia

 
 

Kuopion Energian tilinpäätös 2016

Edellisvuotta kylmempi sää kasvatti liikevaihtoa. Kuopion Energia -konsernin tulos parantui huomattavasti edelliseen vuoteen verrattuna johtuen kaukolämmön, sähköenergian ja sähkönsiirron kulutuksen kasvusta sekä säästöistä polttoainekustannuksissa. Haapaniemen voimalaitoksen savukaasupesurin polttoainetaloutta parantava vaikutus ja kaukolämmön häviöiden vähentyminen näkyvät myös tuloksessa.

Merkittävä syy kulutuksen kasvuun oli edellisvuotta kylmempi sää. Varsinkin tammi- ja marraskuu olivat pitkästä aikaa normaaleja talvikuukausia. Kokonaisuudessaan vuosi 2016 oli Kuopiossa keskilämpötilaltaan kuitenkin noin yhden asteen normaalia lämpimämpi. Lisäksi kulutuksen kasvuun vaikuttivat vilkas rakentaminen ja asiakasmäärän lisääntyminen Kuopiossa.

Konsernin liikevaihdoksi muodostui 100,5 miljoonaa euroa (95,8 miljoonaa vuonna 2015). Liikevoitto oli 16,1 miljoonaa (10,8) ja voitto ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja 5,7 miljoonaa (0,1).

Kaikki liiketoiminnot paransivat edellisvuodesta

Kuopion Energia Oy myi sähköä vuonna 2016 yhteensä 676 gigawattituntia (GWh), mikä on 2,4 prosenttia edellisvuotta enemmän. Kilpailu kuluttaja-asiakkaista kiristyi entisestään alkuvuonna. Tähän vaikuttivat tukkusähkön matala hintataso, heikko suhdannetilanne ja valtakunnallisten toimijoiden jatkuvat markkinointikampanjat. Kuopion Energia onnistui kuitenkin hieman kasvattamaan sähkönmyyntiasiakkaiden määrää vuoden aikana.

Kuopion Sähköverkko Oy siirsi asiakkailleen sähköä 601 GWh (579). Uusia asiakkaita liitettiin sähköverkkoon 926. Vuosi 2016 oli sähkön jakelun toimitusvarmuuden kannalta hyvä. Asiakkaiden kokema keskimääräinen keskeytysaika oli 13,8 minuuttia.

Kaukolämmön myynti oli 931 GWh (837), mistä Vehmersalmen ja Melalahden aluelämpöverkkojen osuus oli 6,2 GWh (5,6). Kaukolämmön toimituksen keskeytysaika lämmityskauden aikana oli keskimäärin 9 minuuttia asiakasta kohden.

Kaukojäähdytysliiketoiminnan aloittamisesta Puijon sairaalan alueella solmittiin Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kanssa aiesopimus ja toiminnan aloittamista valmisteltiin.

Polttoaineiden käyttö väheni – yli puolet uusiutuvia

Biopolttoaineiden osuus oli edellisvuoden tapaan reilusti yli puolet kaikista polttoaineista. Polttoaineita käytettiin yhteensä 1 465 GWh (1 530).

Uusiutuvia polttoaineita käytettiin 798 GWh (825), mikä on 54,5 % (53,9 %) kaikista polttoaineista. Kuopion Energian käyttämiä biopolttoaineita ovat metsähake, metsäteollisuuden sivutuotteet, sahanpuru ja biokaasu.

 

Turvetta käytettiin 649 (692) ja öljyä 15 (14) GWh. Polttoaineiden kotimaisuusaste oli
92 % (94 %).

Polttoaineita käytettiin edellisvuotta vähemmän, vaikka kaukolämmön tuotanto kasvoi. Syynä tähän oli syksyllä 2015 käyttöönotetun savukaasupesurin ensimmäinen täysi toimintavuosi. Pesuri paransi voimalaitoksen polttoainetaloutta, mutta myös vähensi tuotetun vastapainesähkön määrää. Sähköä tuotettiin 316 GWh (346).

Turvetuotantokesä oli sateiden vuoksi keskinkertainen ja Kuopion Energian oma turvetuotanto jäi 62 prosenttiin tavoitteesta.

Tunnuslukuja

Konserni 2016 2015
Liikevaihto (milj. euroa) 100,5 95,8
Käyttökate (milj. euroa) 37,4 31,3
Käyttökate (%) 37,3 32,7
Liikevoitto (milj. euroa) 16,1 10,8
Liikevoitto (%) 16,1 11,3
Sijoitetun pääoman tuotto (%) 4,8   3,2
Oman pääoman tuotto (%) 7,7   0,2
Omavaraisuusaste (%) 21,1 20,3
Maksuvalmius (quick ratio) 2,0 1,8

« Takaisin « Muut ajankohtaiset uutiset

Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvampaa ja kiinnostavampaa, käytämme palvelussamme evästeitä.
Jatkamalla palveluiden käyttöä hyväksyt käyttöehtomme ja evästeiden käytön. Lisätietoja tietosuojasta ja käyttöehdoista