Kuopion Energia

 
 

Energiavuosi 2016

Energiankulutus kääntyi Kuopiossa kasvuun

Sähkön ja kaukolämmön kulutus lisääntyi Kuopiossa selvästi edellisvuodesta. Kuopion Energia myi sähköä viime vuonna 676 gigawattituntia (GWh), mikä on 2,4 prosenttia edellisvuotta enemmän. Kaukolämpöä toimitettiin asiakkaille 931 GWh, missä on lisäystä 11,3 prosenttia. Kuopion sähköverkon alueella sähkön käyttö oli 601 GWh, missä on kasvua 3,9 prosenttia.

Merkittävin syy kulutuksen kasvuun oli edellisvuotta kylmempi sää. Varsinkin tammi- ja marraskuu olivat pitkästä aikaa normaaleja talvikuukausia. Kylmemmän sään ohella kulutuksen kasvuun vaikuttivat myös vilkas rakentaminen ja asiakasmäärän lisääntyminen Kuopiossa.

Kokonaisuudessaan vuosi 2016 oli Kuopiossa keskilämpötilaltaan noin yhden asteen normaalia lämpimämpi.

Uusiutuvien polttoaineiden käyttö jatkui vahvana

Polttoaineita käytettiin yhteensä 1 466 GWh, josta uusiutuvia oli 802 GWh eli 55 prosenttia kaikista polttoaineista. Kuopion Energian käyttämiä biopolttoaineita ovat metsähake, metsäteollisuuden sivutuotteet, sahanpuru ja biokaasu.

Näiden lisäksi käytettiin turvetta 649, öljyä 15 ja kivihiiltä 2 GWh. Öljyä käytetään lähinnä lämpökeskusten polttoaineena. Polttoaineiden kotimaisuusaste oli 92 prosenttia. Venäjältä tuotiin metsähaketta ja energiaturvetta, joiden osuus oli 7 prosenttia kaikista polttoaineista.

Turvetuotantokesä oli sateiden vuoksi keskinkertainen ja Kuopion Energian oma turvetuotanto jäi 62 prosenttiin tavoitteesta. Oma turvetuotanto kattaa noin neljäsosan turpeen käytöstä.

Savukaasupesuri säästi polttoaineita runsaalla 3 miljoonalla

Energiatuotannon kasvusta huolimatta Kuopion Energian polttoaineiden kokonaiskäyttö pieneni 1,6 prosenttia edellisvuodesta. Tämä johtui savukaasupesurin käyttöönotosta vuoden 2015 lopulla. Pesuri on toiminut luotettavasti ja se on parantanut voimalaitoksen polttoainetaloutta jopa odotuksia enemmän.

Lähtökohtaisesti savukaasupesurin avulla pienennetään laitoksen rikki- ja pölypäästöjä. Pesuriin on liitetty lämmön talteenotto, jossa savukaasujen lauhtumislämpö hyödynnetään kaukolämpöveden lämmitykseen. Vuonna 2016 pesurin avulla säästettiin polttoaineita noin 200 GWh, joiden arvo on runsaat 3 miljoonaa euroa. Parantunut polttoainetalous mahdollisti kaukolämmön hinnan alennuksen vuodelle 2017.

Verkoston rakentamisen painopiste eteläisessä Kuopiossa

Uusia sähkö- ja kaukolämpöverkkoja rakennettiin pääasiassa Hiltulanlahdessa, Lehtoniemessä ja Keilanrinteellä. Myös Ala-Pirttiniemessä, Kärängässä ja Puijonlaakson etelärinteellä tehtiin verkostoja uusien rakennusten liittämiseksi asiakkaiksi. Leväsentiellä tehtiin johtojen siirto- ja muutostöitä tulevan Kumpusaarentien rakentamisen vuoksi. Toimitusvarmuutta parantavia johtosaneerauksia tehtiin mm. Julkulan, Leväsen ja Linnanpellon alueella.

Uusia sähköliittymiä rakennettiin 134 ja uusia kaukolämpöliittymiä 69. Uusista kiinteistöistä kaukolämpöön liittyi Kuopion Energian toiminta-alueella runsaat 85 prosenttia.

Toimitusvarmuus parani edellisvuodesta

Sähkön ja kaukolämmön toimituksen häiriöt vähenivät Kuopiossa vuonna 2016. Sähköntoimituksen keskeytysaika oli asiakasta kohden keskimäärin 14 minuuttia, joka alle puolet edellisvuodesta. Sähköntoimituksessa oli vuoden aikana kaksi merkittävää häiriötä. Kaukolämmön toimituksen keskeytysaika lämmityskauden aikana oli keskimäärin 9 minuuttia asiakasta kohden, joka on 33 minuuttia edellisvuotta vähemmän.

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Esa Lindholm, Kuopion Energia Oy, puhelin 040 709 7101 tai sähköposti esa.lindholm@kuopionenergia.fi

toimitusjohtaja Kari Väänänen, Kuopion Sähköverkko Oy, puhelin 040 709 7501 tai sähköposti kari.vaananen@kuopionenergia.fi

« Takaisin « Muut ajankohtaiset uutiset

Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvampaa ja kiinnostavampaa, käytämme palvelussamme evästeitä.
Jatkamalla palveluiden käyttöä hyväksyt käyttöehtomme ja evästeiden käytön. Lisätietoja tietosuojasta ja käyttöehdoista